Sivilforsvaret 1

Sliter med gammelt utstyr

Gammelt utstyr sviktet da Sivilforsvaret skulle stoppe Norges største brann i sommer. Uholdbart og risiko for liv og helse, mener distriktssjefene i Sivilforsvaret.

Publisert

Armtex-brannslangene er fra 1967, Magirus-brannpumpen fra 1968, vernemasken fra 1962 - og feltuniformen og de gamle feltstøvlene er av 1978-modell. Terrengkjøretøyet Unimog er 35 år gammelt - og kan dermed registreres som veteranbil. Dette er noe av utstyret som skal sikre deg eller meg neste gang en katastrofe inntreffer, enten det er skogbrann, flom eller storm, skriver Aftenposten. Støvlene til de innkalte mannskapene fra Sivilforsvaret var så gamle at flere opplevde at støvelsålene smeltet eller falt av - og flere av de gamle vannpumpene sviktet slik at liv og helse var i fare.

Alvorlige mangler"

Dette kommer fram i en fersk evalueringsrapport av den store skogbrannen i Froland i sommer, som avslørte elendig utstyr til lærere, bønder, bankfolk og andre vanlige nordmenn som er tjenestepliktige i Sivilforsvaret - og som ble innkalt for å slokke en av tidenes største branner i Norge.* Vi hadde ikke nok regntøy til våre mannskaper.* Mangel på hjelmer gjorde at mannskapene måtte låne hjelmer når de kom fram til brannen.* Uniformene gjorde at mannskapene ikke var synlige. De tjenestepliktige måtte få refleksvester for ikke å forsvinne.* Sålene på støvlene smeltet når det ble varmt, og mange gikk sålene av sine gamle støvler.* Mange av brannpumpene er eldre luftkjølte pumper - som brøt sammen.

Liv og helse i fare

- Dette medførte en ikke ubetydelig risiko for egne mannskaper, og ikke minst for samarbeidende etater, som stoler på at utstyret holder i kritiske situasjoner, sier leder for arbeidsutvalget til distriktssjefene i Sivilforsvaret, Erik Furevik. De 20 distriktssjefene er svært bekymret for situasjonen og mener storbrannen avdekket alvorlige mangler.- Sammenfattet kan dette faglig sett karakteriseres som grensende til en uholdbar utstyrssituasjon for mannskapene, sier Furevik. Rapporten er ifølge Aftenposten nettopp oversendt Direktoratet for sivilt beredskap (DSB) og Justisdepartementet.

Glemte løfter

Etter sommerens innsats for å stoppe flammene i Froland, har Sivilforsvaret trodd at Regjeringen vil holde sine løfter om å skaffe utstyr til mannskapene. I stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet etterlyste Regjeringen flere tiltak for å sikre at Sivilforsvaret kan bidra ved storbranner, flommer og andre katastrofer. Samtidig sto statsråder og politikere i kø for å rose innsatsen til frivillige og innkalte mannskaper i Sivilforsvaret.Men to måneder senere er sjefene i Sivilforsvaret bekymret for at innsatsen er glemt, og at Regjeringen vil løpe fra tidligere løfter. I morgen tropper de opp hos justisminister Knut Storberget for å advare mot utstyrssituasjonen.- Våre folk er tjenestepliktige for å gjøre en samfunnsviktig jobb. De risikerer bøter for over 10 000 kroner dersom de ikke stiller opp til øvelser. Da er det svært betenkelig at de ikke får utstyr som sikrer dem når de skal ut på oppdrag, sier Furevik.I neste uke møtes Regjeringen til en av sine siste budsjettrunder før statsbudsjettet i praksis blir spikret. Distriktssjefene i Sivilforsvaret er ikke alene om å uroe seg for hva som kan komme ut etter harde tak i Regjeringen. Mange gamle politiske løfter er ennå ikke innfridd av den rød-grønne Stoltenberg-regjeringen. Rekorddyrt jordbruks- og trygdeoppgjør, lønnsveksten for statsansatte og økte pensjonsutgifter gjør at budsjettkampen er knallhard.

(aftenposten.no)

"
Powered by Labrador CMS