Brannteppe

Slokk brannen med teppe

Tar det fyr i smultgryta eller stearinlyset, skal du ikke nødvendigvis hente pulverapparatet. Brannteppe er ofte beste løsning.

Publisert

Desember er den verste brannmåneden. Mange av brannene starter på kjøkkenet i hjemmet. Fett kan ta fyr, gryter tørrkokes og elektrisk utstyr begynner å brenne. Flere av brannene skyldes uforsiktig bruk av stearinlys. Et pulverapparat er ikke alltid beste brannslokkingsutstyr. Det kan ta tid å få det klart, og det er tungt å håndtere. - Vi opplever at et brannteppe kan være det beste til å slokke slike branner. Det er raskt og enkelt å legge et brannteppe over småbranner, sier fagsjef Erik Alviniussen i Falck. Han anbefaler å ha et brannteppe lett tilgjengelig både på kjøkken og soverom.

Kvel flammene

- Brannteppe er også nyttig å ha på soverommet. Mindre barn kan pakkes inn i teppet hvis man må rømme gjennom flammer. Teppet beskytter huden mot varme, sier fagsjefen i Falck.Marit Krohg, rådgivende lege i forsikringsselskapet If, sier at rask slokking av brennende tøy eller hår er kritisk for å forhindre alvorlige forbrenningsskader.- Et brannteppe er effektivt til dette. Etter slokking er det viktig at teppet fjernes umiddelbart for å unngå unødig skade som følge av kraftig varme under teppet. Hvis du ikke har brannteppe, kan du bruke et vanlig teppe eller pledd. - Brannteppe er en billig investering som ikke koster mer enn rundt 200 kroner, og du bør ha flere i boligen, sier Erik Alviniussen.

Husk røykvarsleren

1. desember er røykvarslerens dag, og da anbefales alle å teste røykvarsleren og skifte batteri. Men det er ikke nok å bare ta en årlig sjekk, mener Falck. - Gjør det til en vane alltid å sjekke røykvarsleren når du kommer tilbake fra ferie. Mens du har vært borte, kan batteriet ha gått tomt, og varsellyden som varsler at batteriet er i ferd med å tømmes, kan ha stilnet. Det viktigste du kan gjøre, er å kjøpe riktig røykvarslerbatteri, og helst ha seriekoblede røykvarslere. Røykvarsleren må være plassert i eller like utenfor soverommet. Undersøkelser viser at det kan ta opptil 20 minutter å våkne av en røykvarsler dersom du sover tungt.

El-branner

Nær halvparten av brannene i Norge har elektrisk årsak, det vil si at de skyldes feil på elektrisk utstyr, eller feil bruk av det elektriske utstyret.- I julen kobler vi til ekstra belysning, men skjøteledninger skal vi være forsiktig med. En vanlig kabel har ikke kapasitet på opptil ti uttak, slik vi ser mer av nå for tiden. For hver kobling blir det et nytt svakhetsledd. Det kan gå varmt og ende opp med brann, sier Erik Alviniussen i Falck.(Newswire)

Powered by Labrador CMS