Husbrann foto If

Slurver med el-kontroll

Hver fjer­de nord­mann har ald­ri fått en elek­tri­ker til å kon­trol­le­re det elek­tris­ke an­leg­get i bo­li­gen. Feil på an­leg­get er bo­lig­ei­ers an­svar.

Publisert

Hver fem­te bo­lig­ei­er er ikke klar over at det er de selv som har an­sva­ret for at det blir gjort et­ter­syn av det elek­tris­ke an­leg­get i bo­li­gen. Det vi­ser en fersk un­der­sø­kel­se TNS Gal­lup har gjen­nom­ført for If Skade­for­sik­ring i for­bin­delse med Brann­vern­uka.

Det er alt­så stor uklar­het om hvem som har an­svar for kon­troll av det elek­tris­ke an­leg­get. Man­ge pen­sjo­nis­ter tror at det er det lo­ka­le e-ver­ket som har an­sva­ret, mens yng­re tror det er elek­tri­ke­ren.

Les også: 1 av 2 frykter brann i eget hus. Slik kan du forebygge mot brann

Du har an­sva­ret

– Myn­dig­he­te­ne har ikke in­for­mert godt nok om at det er bo­lig­ei­er som sit­ter med an­sva­ret for det elek­tris­ke an­leg­get, sier ad­mi­nist­re­ren­de di­rek­tør Dag­finn Kal­heim i Norsk brann­vern­for­en­ing.

Det fin­nes lo­ka­le el-til­syn, men de er kun for­plik­tet til å kon­trol­le­re fem pro­sent av nett­kun­de­ne i året. I gjen­nom­snitt in­ne­bæ­rer det at kon­troll av elek­tris­ke an­legg kun fore­går hvert 20. år i det lo­ka­le el-til­sy­nets regi.

– Det er alt­for lite og alt­for sjel­den, ikke minst når vi vet at det er feil i nes­ten halv­par­ten av nye elek­tris­ke an­legg.

Høyt tem­po i byg­ge­bran­sjen har ført til slurv og at folk fik­ser for mye selv, me­ner Kal­heim.

Sår­ba­re eld­re

Sta­dig fle­re eld­re bor ale­ne, og langt fra alle kan bru­ke brann­slok­kings­ut­styr. Det gjel­der ikke minst de som er be­ve­gel­ses­hem­met.

If er be­kym­ret for at fle­re eld­re vil om­kom­me i bran­ner i åre­ne frem­over. I 2007 om­kom 74 per­so­ner i bo­lig­bran­ner, og en stor an­del var eld­re.

– Vi øns­ker at kom­mu­ne­ne leg­ger stør­re vekt på brann­ri­si­ko­en når de skal vur­de­re om folk skal bo hjem­me el­ler un­der til­syn, sier An­nar Krog­stad, le­der for ska­de­opp­gjør for brann i If.

Les også: Mange er ikke klar over spredningsfaren i rekkehus og omsorgsboliger

Nor­disk mes­ter i brann

If får inn­meldt fle­re sto­re bo­lig­bran­ner i Nor­ge enn i Sve­ri­ge og Fin­land. At det bren­ner of­te­re og at bran­ne­ne for­år­sa­ker stør­re ska­der i Nor­ge enn i res­ten av Nor­den, me­ner han har tre ho­ved­år­sa­ker.

– Nor­ske bo­li­ger er i en sær­stil­ling. Bo­li­ge­ne er sto­re, kost­ba­re og har mye dyrt ut­styr. Dess­uten er an­de­len tre­hus stør­re hos oss enn i and­re land, sier Krog­stad.

Han pe­ker på at Nor­ge, sam­men med Al­ba­nia, har en an­nen type el-an­legg enn and­re eu­ro­pe­iske land.

– Det gir oss dår­li­ge­re sik­ker­het mot jor­dings­feil og der­med økt ri­si­ko for brann, og er en år­sak til at det bren­ner mer hos oss enn i and­re nor­dis­ke land.

Ifølge risikoingeniør Tore Aar­nes i If er det langt fle­re elek­tris­ke ap­pa­ra­ter i bo­li­ge­ne nå enn for få år si­den.

– Det­te fø­rer til eks­tra be­last­ning på det elek­tris­ke an­leg­get. Dess­uten er det man­ge eld­re bo­li­ger med gam­melt ut­styr som tren­ger en skik­ke­lig opp­gra­de­ring, sier Aar­nes.

Den­ne artikkelen er skre­vet av Dag Øy­vind Ol­sen i News­wire. News­wire er et opp­drags­fi­nan­si­ert ny­hets­by­rå. Ar­tik­ke­len er skre­vet på opp­drag fra If Ska­de­for­sik­ring.

"
Powered by Labrador CMS