Brann Schweigaards gate Oslo

Vil styrke sikringen av fredede bygninger

- Økonomien til huseierne avgjør hvor godt brannsikret verneverdige bygninger er.

Publisert

Dette sier branninspektør Erik Lerfald i Oslo brann og redningsetat til Aftenposten. Branninspektøren etterlyser mer penger til brannsikring. Brannen som totalskadet fire av Skuteviksbodene i Bergen i helgen, har ført til ny debatt om sikringen av fredede hus og bygårder i Norge. Det er hver enkelt eier som har ansvaret for å sikre bygningene, mens brannvesenet har ansvaret for tilsynet.

En nasjonal tragedie

Riksantikvaren avviser skjerping av regelverket etter brannen i Bergen. Brannen er blitt kalt en nasjonal tragedie, men ifølge Aftenposten ser seksjonssjef Harald Ibenholt ingen grunn til å skjerpe eller endre regelverket.- Etter kulturminneloven har vi ikke noen mulighet til å gi pålegg til eiere. Pålegg gis av brannvesenet. Seksjonssjefen sier til avisen at det er riktig at brannvesenet har tilsynsfunksjonen lokalt.

Særskilte brannobjekter

Brannvesenet og Byantikvaren i Oslo har sammen satt opp en liste over fredede bygninger som trenger spesiell oppfølging. I mange av disse bygningene kan en brann føre til totalskade og tap av uerstattelige nasjonalskatter.- Vi har registrert mange av de fredede byggene som særskilte brannobjekter etter brannen i trelastlageret i Schweigaards gate i 2003. Brannsikringen kan bli vesentlig bedre i mange av Oslos fredede bygg. Vi er inne i en prosess for å gjøre dette bedre, sier branninspektør Erik Lerfald i Oslo brann- og redningsetat. Litt av vårt problem er at alle skal behandles likt. Det er mange private eiere av fredede bygninger. Å sikre bygningene med automatiske slokkingsanlegg kan koste flere millioner kroner. Når det fattes et vedtak om fredning, burde det følge med midler til å sikre bygningene, sier Lerfald, som legger til at det er synd at økonomien til eierne er med på å styre hvor godt sikret disse kulturskattene er. Vi opplever ikke at det mangler vilje til å sikre bygningene, dette handler om penger.

Alarmanlegg gir sikkerhet

Et brannalarmanlegg som er koblet direkte til brann- og redningsetaten gir god sikkerhet. Nå er flere bygninger i Oslo, blant annet Ladegården i Gamlebyen og Sjøfartsmuseet i ferd med å få automatiske slokkingsanlegg.

Umistelige kulturverdier tapt

Brannen i Skuteviksbodene i Bergen er ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) den mest alvorlige brannen med tap av uerstattelige kulturverdier siden brannen i trelastlageret i Oslo i 2003.(Aftenposten)

Powered by Labrador CMS