Åsgården skole trond5823

Påsatt brann ved hver femte skole

Hver femte skole har opp­levd én eller flere påsatte branner siste tre år, i følge en under­søkelse fra 2008. Brannene starter som regel i søppel­dunker og avfalls­containere. Ungdoms­skoler i byene er spesielt utsatt, melder Norsk brann­vern­forening.

Publisert

Dagfinn Kalheim.

- Kombinasjonen skolebygg og lett tilgang til brennbart avfallsvmateriell er svært uheldig, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i foreningen.

- Det er på høy tid at kommunene tar dette på alvor ved å innføre strengere sikkerhets­krav til lagring av brennbart avfalls­materiell, mener han.

- I tilfeller hvor kommune­styrene ikke vedtar slike forskrifter, oppfordrer vi skolene til selv å ta affære og gjøre nødvendige grep. Med relativt enkle tiltak kan man redusere omfanget av påsatte skole­branner betydelig.

Se bildene fra brannen ved Åsgården skole her

"

Brennbart søppel som står nær veggene, brukes ofte ved brann­stifelse. Ved Åsgården ser søppel­con­tain­erne ut til å ha stått på god avstand. Varme­utvik­lingen fra bygget var likevel betydelig.

Anbefalte tiltak

· Plasser containere i trygg avstand fra skole­bygget.

· Gjør tilgangen vanskelig. Lås lett­antennelig avfall inn på egnet sted. Mange skoler gjør allerede dette. Ikke bruk skur som ligger slik til at det er stor fare for spredning i til­felle brann.

· Ta i bruk søppel­dunker og containere som er ubrenn­bare. Slike er med stort hell tatt i bruk flere steder i landet.

Les også: Brann og redningsetaten i Oslo vil ha sprinkler i alle nye bygg

Fakta fra undersøkelsen

Under­søkelsen ble foretatt i perioden august-september 2008. Av de 3450 skolene som ble invitert til å delta, svarte hele 1928 skoler (56 prosent) på under­søkelsen. Under­søkelsen viser blant annet:

"

Åsgården skole var bygget i 1971 og huset 250 elever fram til brannen.

· 21 prosent av skolene har opplevd én eller flere påsatte branner siste tre år.

· Over halvparten av brannene skyldes antennelse av avfalls­materiell.

· Halvparten av skolene har ikke kartlagt risikoen for påsatt brann.

· En tredjedel av skolene har ikke gjennom­ført tiltak for å redusere risikoen.

Les også: Borettslag og sameier dårlige på brannsikkerhet

Under­søkelsen viser at det er store forskjeller i landet. I Oslo har hele 36 prosent av skolene opplevd påsatt brann eller forsøk på påsatt brann i løpet av de tre siste årene.

Telemark og Akershus ligger som en nummer to på den dystre statistikken med 31 prosent. Vestfold ligger i den lavere enden av skalaen med 18 prosent.

Seks fylker ligger under 15 prosent: Hedmark, Sogn og Fjordane, Nordland, Oppland, Møre og Romsdal og Finnmark. Finnmark ligger aller lavest med 7 prosent.

Kilde: Påsatt brann ved hver femte skole

" Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken!Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS