ID-tyveri eksempel 2

Over 800 000 nordmenn risikerer id-tyveri

Én av fem nett­brukere benytter samme pass­ord overalt på inter­nett. Livs­farlig, mener norske sikker­hets­eksperter.

Publisert

Hele 86 prosent av befolkningen i Norge hadde tilgang til internett i fjor, ifølge Statistisk sentral­byrå. Samtidig oppgir 20 prosent av internett­brukerne i en fersk under­søkelse at de benytter samme passord overalt.

Resultat: Omkring 840 000 norske nett­brukere risikerer daglig at identiteten deres havner i cyber­kriminelles klør.

Les også: Slik forebygger du id-tyveri

"

Et eksempel på en falsk konkurranse. Vær forsiktig med passordet ditt og sensitiv informasjon, råder Thomas Lillebø i Armarium. En tilsyne­latende fristende konkurranse kan ha kriminelle bakmenn som får e-posten din og passordet. Bruker du samme passord overalt, åpner du hele din identitet.

Undersøkelsen er gjennomført i Tyskland, Sverige og Storbritannia på oppdrag for data­sikkerhets­firmaet F-Secure, men tallene er ifølge Troels Christensen i F-Secure Norge representative også for norske internett­brukere.

– Vår kunnskap og erfaring tilsier at Norge ikke er annerledes enn Sverige på dette området, sier han.

Katastrofale følger

Thomas Lillebø i sikkerhets­selskapet Armarium er ikke overrasket. Han tror privatpersoner i langt større grad vil utsettes for cyberangrep i årene fremover.

Adm.dir. Thomas Lillebø i Armarium mener folk tenker for lite på sikkerhet når de bruker sosiale medier.

– Nå er det over 2,4 millioner nordmenn på Facebook. Mange av brukerne tar i liten grad forholds­regler før de publiserer personlig informasjon, deltar i konkurranser og installerer applikasjoner som kan gjøre passordet tilgjengelig. Dette er en drømme­situasjon for nett­kriminelle. Resultatet dersom pass­ordet ditt havner i feil hender kan bli en personlig og økonomisk katastrofe, advarer Lillebø.

Han forklarer at mens de fleste norske bedrifter forstår hvor viktig it-sikkerhet er, innser ikke privat­personer i Norge alvoret i truslene de utsettes for hver eneste dag.

– En del har trygge passord­vaner. Problemet er den overraskende store andelen som oppgir at de tar sjansen på kun å ha ett passord for alle nettjenester. Har du samme innloggings­passord til Facebook som på e-posten eller i nett­banken, øker sjansen for å bli svindlet betraktelig, sier han.

Falske Facebook-applikasjoner

E-poster der mottakere blir bedt om å oppgi personlige opplysninger har lenge vært en utbredt metode blant nett­kriminelle over hele verden. Målet er å lure til seg passord, bank­detaljer og annen informasjon.

– Det nye de siste årene er den voldsomme oppblomstringen av nett­kriminalitet på sosiale medier, sier Lillebø.

Han forklarer at sosiale medier, spesielt Facebook, på grunn av sine mange brukere er et attraktivt mål for kriminelle.

– Det lages kontinuerlig nye applikasjoner som kartlegger alt du gjør, stjeler informasjon og forplanter seg videre ved å infisere andre brukere. Dette er det mange privat­personer som ikke tenker på, men smertelig får erfare når de blir utsatt for id-tyveri, sier han.

Slik svindles du

Alt som er for godt til å være sant, er nettopp det.

Lillebø forteller at kreativiteten blant de nettkriminelle er stor.

– Du kan få invitasjoner til arrangementer, grupper og tilhenger­sider på Facebook som styrer deg til en link som kan plante ondsinnet program­vare på maskinen din, forteller Armarium-sjefen. Bak en applikasjon kan det være spion­programmer som er skapt for å gi hackere tilgang til din PC eller kunne lese dine passord.

– En annen utspekulert, men enkel måte å få tak i passord er å opprette en falsk konkurranse hvor du må oppgi e-postadresse og et passord for å delta. Bruker du ett passord til alle nettsteder, gir du fra deg din identitet helt frivillig. Én av fem av alle som deltar gir dermed uvitende fra seg alt, forklarer Lillebø.

Han råder derfor alle internett­brukere til å bruke litt tid på å lage flere unike passord.

– Ikke bruk samme passord på de ulike kontoene dine, og unngå for all del å bruke informasjon som er synlig på Facebook som passord. I tillegg råder jeg folk til å være skeptiske til nettkonkurranser som krever brukernavn eller passord. Ser konkurransen ut til å være for god til å være sann, er den høyst sannsynlig nettopp det, sier Lillebø.

Kilde: Pressemelding skrevet av Pressenytt på oppdrag fra Armarium.

Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev, som sendes ut en gang i uken! Abonnér på Aktuell Sikkerhet, og få seks utgaver i året!

"
Powered by Labrador CMS