storm.jpg

Mer sårbart enn før

Konsekvensene av strømbrudd er langt mer lammende enn på 90-tallet. 13 av 18 fylker mener samfunnets sårbarhet er økende som følge av klimaendringene.

Publisert

– Samfunnet har gjort seg mer utsatt for ekstremvær, skriver NRK med utgangspunkt i en studie gjennomført av Vestlandsforskning.

- Kunnskapen er der, men folk er satt til å gjøre helt andre ting, sies det om beredskapsarbeidet i mange kommuner.(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)

– Særlig er vi mer avhengige av strøm enn tidligere, og følgene av strømavbrudd blir mer lammende enn på 90-tallet. Dette kan få konsekvenser for blant annet mobilsamband og brannalarmer, heter det i artikkelen.

Beredskapssjefene som er intervjuet i studiet, mener også at folk har endret mentalitet.

– Vi forbereder oss ikke på at strømmen kan gå eller at bilen kan bli stående fast på fjellet i uværet. Når vi bygger hus, vil vi ha utsikt og bo nærmest mulig vann, fjor eller hav.

I NRK-saken kommer det frem at det på tross av at landet blir mer og mer sårbart, ikke blir satset tilstrekkelig på beredskapssystemer. Snarere tvert i mot.

Studien viser at fylkenes beredskapssystemer preges av blålys-aktivitet og operativ krisehåndtering. Det legges større vekt på hvordan man skal håndtere kriser, eller hvordan man skal hindre at de oppstår.

NRK kan du les mer om studiet, og blant annet hva forskningsleder Carlo Aall kommenterer.

"
Powered by Labrador CMS