kåre willoch
kåre willoch

Politikerne har skylden

Tidligere statsminister Kåre Willoch hevder politikerne, og ikke politiet, er rette adressat for mangler i beredskapen.

Publisert

Kåre Willoch mener politikerne ikke kan vente på 22. juli-kommisjonen før den nasjonale beredskapen forbedres. (Arkivfoto: Jan Tveita)

Det er NRK som melder dette tirsdag kveld. Willoch uttaler seg etter at det er avdekket svikt i beredskapen hos politiet og ansvarlige myndigheter i kjølvannet av terrorangrepet mot Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli.

– Det er viktig at ikke kritikken rammer politi og embetsverk. De kunne ikke gjøre det bedre fordi de ikke hadde fått ressurser, og i noen tilfeller ikke trening til å gjøre det man gjerne skulle sett at de kunne gjøre, sier Willoch til NRK.

Den tidligere statsministeren og lederen av Sårbarhetsutvalget er ifølge NRK av den oppfatning at beredskapen 22. juli ikke var tilstrekkelig av flere grunner:

Politiet brukte svært lang tid på å komme seg til Utøya.

Sammenbrudd i politiets nødtelefon 112.

Manglende helikopterberedskap i Oslo-området.

Prosessen med å stenge Grubbegata har tatt flere år.

Willoch mener det er viktig med en rask forbedring av den nasjonale sikkerhetsberedskapen, og at en ikke kan vente på konklusjonen fra 22. juli-kommisjonen. Ifølge NRK er han av den oppfatning at politikerne må kaste seg rundt.

I 1999 og 2000 satt han som leder av Sårbarhetsutvalget oppnevnt av Bondevik-regjeringen. Da foreslo han at ansvaret for sikkerheten burde samles i ett departement.

– En sjef i det departementet ville ikke ha kunnet sitte og se på de svakhetene som utviklet seg, sier han til NRK.

– Ansvaret er politisk, slår han fast.

Til NRK sier justisminister Knut Storberget at det er for tidlig å felle dommen over beredskapsarbeidet:

– Jeg er helt enig med Kåre Willoch i at beredskapsarbeidet i høy grad er et politisk ansvar. Nå må undersøkelsene som skal gjøres vise om det har vært alvorlig svikt, slik Willoch påstår.

Les mer hos NRK.

"
Powered by Labrador CMS