LASER: – Enkelt, billig og vanlig til romavlytting

Romavlytting med laser er langt mer vanlig og mye enklere enn mange er klar over. – Utstyret er lett tilgjengelig for en billig penge på internett, sier Kyrre Sletsjøe.

Publisert

Kyrre Sletsjøe (Foto: Even Rise).

Kyrre Sletsjøe er administrerende direktør i Cepia Technologies, har doktorgrad innen elektronikk og bakgrunn fra teknisk innsamling i Forsvarets etterretningstjeneste.

Mange sentrale sikkerhetspersoner fra både det offentlige og det private næringsliv satt nærmest målløse da Kyrre Sletsjøe fortalte om den såkalte «lasermikrofonen», som med enkelhet kan avlytte alt som sies i for eksempel møterommet ditt. En av forutsetningene er at strålen kan passere inn gjennom vinduet i det rommet som skal avlyttes.

I foredraget som Sletsjøe holdt under et frokostseminar i regi av Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), poengterte han at avlyttingen kan gjennomføres fra en avstand på opp til én kilometer fra kontoret, møterommet eller for eksempel bilen som skal avlyttes.

Når laserstrålen treffer, vil lydene i rommet forplante seg i strålen i form av vibrasjoner. Disse vibrasjonene kan deretter med enkelhet rekonstrueres til tale, derav betegnelsen «lasermikrofon».

– Utstyret begynner å bli veldig lett tilgjengelig. Med andre ord bør alle som har møterom eller kontorer med vindu på yttervegg være på vakt og tenke gjennom hva de sier. I realiteten er det ikke mye man kan gjøre for å verne seg mot slik avlytting, annet enn å behandle sensitive opplysninger andre steder enn i rom med innsyn, sier Kyrre Sletsjøe.

I den nyeste utgaven av Aktuell Sikkerhet kan du lese mer, blant annet om hva Sletsjøe sier når det gjelder sikkerhetssjefer som velger ikke å forholde seg til denne type avlyttingsrisiko.

NSR-seminaret ble arrangert som en følge av Aftenpostens skriving om de ulovlige basestasjonene (IMSI-catchere) i Oslo.

– For mange var det ikke veldig overraskende at slikt avlyttingsutstyr ble funnet i Oslo. Men ut fra interessen rundt seminaret, er det tydelig at mange ledere nå reflekterer mer over informasjonssikkerheten i egen virksomhet enn de kanskje gjorde tidligere, sier NSR-direktør Jack Fischer Eriksen.

Flere ressurspersoner innen sikkerhetsfaget erkjenner overfor til Aktuell Sikkerhet at de før Sletsjøes foredrag ikke kjente til hvor enkelt det er å gjennomføre romavlytting ved hjelp av laser. Ingen av dem ønsker åpent å fortelle om denne uvitenheten.

Les mer i digitalversjonen av Aktuell Sikkerhets papirutgave her.

Her kan du bestille abonnement på Aktuell Sikkerhet.

"
Powered by Labrador CMS