Statsbygg overrasket mange da ABB ble valgt som leverandør av sikkerhetssystemer til det nye regjeringskvartalet.

ABB leverer sikkerhet til nytt regjeringskvartal:
– Hemmelige om samarbeidspartnere

Leiv Gunnar Heggland legger ikke skjul på at han er både glad og stolt over at ABB skal levere sikkerhetssystemer til det nye regjeringskvartalet. Hvem som blir samarbeidspartnere og underleverandører, det vil han imidlertid ikke si noe om.

Publisert

Leiv Gunnar Heggland er prosjektleder for salg i ABB. Gleden i selskapet er enorm fordi det er tildelt leveransen av innbruddsalarm, adgangskontroll, TV-overvåking og ikke minst dronesikring til det nye regjeringskvartalet.

Kontraktssummen er 96.021.740 kroner. Alt skal være ferdig i god tid før 2029.

– Det nye regjeringskvartalet blir et signaturbygg i og for Oslo. Samtidig blir det en maktens høyborg hvor de store beslutningene tas. Vi er utrolig stolte over den tilliten som Statsbygg har vist oss, sier Heggland.

For mange i sikkerhetsbransjen var det en stor overraskelse at ABB ble tildelt samspillskontrakten for sikkerhetssystemer. Selskapet har gjort seg lite bemerket i det tradisjonelle sikkerhetsmarkedet i Norge de siste årene.

– Jeg er ikke forbauset over at noen kan være overrasket, men ABB er store innen sikkerhet. Vi opererer mye i utlandet, blant annet i Midt-Østen hvor sikkerhetstiltakene ikke akkurat er mindre enn i Norge, sier Heggland.

ABB er et globalt teknologiselskap med 105.000 ansatte i over 100 land.

– Å bli anerkjent som beste tilbyder av sikkerhetssystemer til dette vitale og historiske prosjektet er en fjær i hatten for oss, sier administrerende direktør Per Erik Holsten i ABB.

– Dette viser blant annet at kompetanse bygget opp gjennom store industriprosjekter med integrerte prosjektteam, design, prosjektering og prosjektledelse er uvurderlig, også for slike infrastrukturprosjekter, legger han til.

ABB starter arbeidet umiddelbart, og det skal gjennomføres en samspillkontrakt over to faser. I første omgang skal partene etablere felles forståelse for gjennomføring av detaljprosjektering og utførelse.

– Er dere avhengig av å knytte til dere partnere når fase to med detaljprosjektering, produksjon og utførelse starter?

– Det ønsker jeg ikke å si noe om foreløpig, men det er helt klart at vi har snakket med partnere underveis i tilbudsarbeidet vårt, sier Heggland.

Det nye regjeringskvartalet er ifølge ABB et av de største byggeprosjektene i Norge gjennom tidene. Det skal gi sikre og gode arbeidsplasser til departementene og et åpent og grønt byrom til innbyggerne. Brutto bygningsareal er planlagt til ca. 125.000 kvadratmeter, hvorav cirka. 37.000 kvadratmeter er under bakken. I tillegg skal cirka. 37.000 kvadratmeter eksisterende bygningsmasse rehabiliteres.

Stanley Security pustet ABB i nakken, og ble ifølge tildelingsbrevet fra Statsbygg slått med liten margin. Prisen deres var på 96.564.300 kroner, noe som er 542.560 kroner over ABB sin pris.

Pris ble vektet med 20 prosent.

På oppdragsforståelse (vektet med 40 prosent) er ABB og Stanley Security gitt samme karakter. For kompetanse og erfaring hos tilbudt personell, scoret ABB 10.0 poeng mens Stanley Security stoppet på 9,08.

Vektede karakterer lagt sammen for ABB ble 9,86, mens det for Stanley Security ble 9,48.

Caverion Norge sitt tilbud ble ifølge Statsbygg forkastet, mens Avarn Security valgte å ikke levere revidert tilbud. Bravida var prekvalifisert, men leverte aldri tilbud.

Powered by Labrador CMS