Innhold fra annonsør

Bjarte Hatlenes i Focus Security gleder seg til å komme på markedet med denne plattformen fra ICT.

Jubilant utfordrer markedet med åpen plattform:
– Lag ditt eget system slik du vil at det skal fungere

Bjarte Hatlenes har i 20 år lykkes som liten utfordrer i det norske sikkerhetsmarkedet. Jubileet feirer han med å presentere et nytt adgangskontrollsystem fra New Zealand.

Publisert

Reportasjen er et redaksjonelt produkt fra papirutgaven, publisert på betalt plass i nettutgaven.

– Ingen spesialløsninger. Kun ett system og en plattform. ICT er rett og slett genialt, og kan brukes både i næringslivet og til private formål.

Det sier Bjarte Hatlenes om det nye adgangskontrollsystemet han så smått har begynt å presentere for det norske markedet.

Da Aktuell Sikkerhet møter ham i lokalene til Focus Security, et steinkast unna terminalen på Sandefjord Lufthavn Torp, er han alene. Kollegene, som fyller ni årsverk, er alle ute på farten.

– Focus Security er en teknologi-distributør med omfattende prosjekterfaring. Vi har kompetanse innen lås- og sikkerhetsfaget, samt elektro og data. Sammensetningen av ansatte er god, og for meg som gründer er det et godt tegn at alle kollegene er ute for å ivareta kundene i stedet for at de sitter inne, smiler Bjarte Hatlenes.

Han er fra Nordfjord og flyttet til det som den gang het Vestfold, da han midt på 90-tallet fikk jobb som ufaglært politimann. Etter to år i den jobben, begynte han som salgsansvarlig i sikkerhetsselskapet Sivak i Vestfold.

– I 2000 bestemte jeg meg for å satse selv. Jeg hadde nettopp kjøpt nytt hus, og sa opp min faste jobb samtidig som jeg etablerte Focus Security i kjelleren hjemme, sier Hatlenes – og legger til:

– Jeg oppsøkte Oslo-markedet, og presenterte meg som en vestlending født i motbakke – og da ble det ofte handel, smiler han.

DB Schenker ble kunde nummer en, Color Line som nummer to og Braathen Safe nummer tre.

Etter den tid er kundelisten blitt lang, og det går slag i slag for Hatlenes sitt firma. Focus Security har til og med sikret seg ny tomt for eventuell utvidelse i eget bygg.

Sykehus-logistikk

De første årene konsentrerte Focus Security seg om tradisjonelle løsninger for kameraovervåking. Deretter adgangskontroll fra Nedap, samt alarmsystemer. I 2012 utvidet de med termiske sensorer og avansert perimetersikring.

De to til tre siste årene har Focus Security også lagt ned ressurser i sporingsteknologi for helsevesenet. Resultatet er deltakelse i et vellykket implementeringsprosjekt på Diakonhjemmet i Oslo.

– Der har vi levert cirka 1.600 garderobeskap som betjener litt over ett tusen brukere, samt åpne personlige skoskap hvor hver ansatt kan oppbevare to par sko, sier Hatlenes.

Focus Security har også levert tøyautomater som de ansatte gis tilgang til gjennom adgangskortet sitt. Arbeidstøyet som leveres ut og som samles inn igjen, er merket med RFID-brikker.

– Automaten validerer tilgangsrettigheter og brukerkreditter, og identifiserer hvilke og hvor mange artikler brukeren tar ut. Det er også en returautomat som identifiserer plaggene. Det gjør at kontrollsystemet hele tiden er oppdatert, sier Hatlenes – og viser til hva Kaj Boland, avdelingsleder for interne tjenester, har sagt på vegne av Diakonhjemmet:

– Utleveringsprosessen er raskere i dag sammenlignet med den vi tidligere hadde i det manuelle tøyrommet.

Vi ser at den automatiske registreringen av uttak og retur av arbeidstøy gir økt forståelse for reelt forbruk, noe som har redusert behovet for lokale tøylager.

Tøyautomatene er fra tyske Deister Electronic. Selve garderobeskapene er fra Oostwoud, og adgangen blir styrt via system fra Nedap. Diakonhjemmet har 16 utleveringsautomater og fem returautomater.

Diakonhjemmet sparer ifølge Hatlenes 30 til 40 prosent areal med de dynamiske garderobeskapene, som også har redusert administrasjonsbehovet.

– Vi ser at den automatiske registreringen av uttak og retur av arbeidstøy gir økt forståelse for reelt forbruk, noe som har redusert behovet for lokale tøylager, sier Hatlenes.

– Informasjon fra sporingsteknologi kan knyttes sammen med mange andre løsninger, for eksempel kameraovervåking og adgangskontroll. Det er egentlig bare fantasien som begrenser mulighetene for

bruk av såkalt smartteknologi. Bare tenk på logistikk-behovet i et sykehus, med sporing av utstyr, blodpakker og mye annet. Når koronapandemien demper seg, har vi flere ideer vi vil teste ut, legger han til.

New Zealand

Selv om korona-pandemien påfører samfunnet store begrensninger, har den også gitt rom for et pust i bakken til utvikling og planlegging av fremtiden. Bjarte Hatlenes utnytter denne muligheten.

– I fjor sommer fikk jeg en idé om å lansere en helt ny security-plattform. Ideen var å finne en plattform med et så komplett system at den tilfredsstiller det markedet har etterspurt lenge. Jeg begynte å lete etter smarte systemer med god pris, høy kvalitet og god teknologi. Flere ble funnet, og jeg startet med å analysere dem lag for lag for å finne ut hvordan de er bygd opp, hvordan de fungerer og om de passer i vår forretningsmodell, sier han.

Dette var svært tidkrevende – og først da koronaen nærmest stengte ned Norge klarte Hatlenes å sette av tilstrekkelig tid til ordentlige dypdykk i sine funn.

– I letingen etter innovative selskaper som kunne ha et nytt produkt for det norske markedet, havnet jeg – overraskende nok - hos ICT på New Zealand. Etter å ha mailet med hovedkontoret der, ble jeg kontaktet av islendingen Jon Jorundsson som er salgsdirektør for ICT EMEA. Han har vært i bransjen siden 1986, blant annet i sentrale roller i UTC som leverer Lenel, sier Hatlenes.

ICT, som ønsker å fremstå som annerledes og nytenkende i sikkerhetsmarkedet, er enkelt sagt en så åpen plattform at du kan lage ditt eget system slik du vil at det skal fungere

Tilfeldighetene ville ha det til at Jorundsson og ICT lette etter en distributør i Norge. Jorundsson sier at både kjemien og den faglige integriteten mellom ham og Hatlenes hittil har vist seg å være optimal:

– Bjarte er litt spesiell, men det kan jeg leve med, ler Jorundsson, og legger til:

– Vi er allerede i dialog med store norske installatører for å få dem til å vurdere ICT sett fra deres markedsforståelse, sier Jourundsson.

Én plattform

– Vi utfordrer rett og slett markedet med en ny sikkerhetsplattform. ICT kan i realiteten drifte all teknikk i alle bygg og løsninger. Ett system og én plattform for alarm og adgangskontroll, med fritt definerbare funksjoner, betyr at man står friere til å programmere hvordan et anlegg skal fungere både teknisk og funksjonelt.

Det er eksempelvis også kameraintegrasjon og full software for integrasjon med de store heisprodusentene. ICT kan også håndtere interkom, lys og energi, samt all annen tenkelig teknologi som hører til i et nytt og fremtidig smartbygg, sier Hatlenes.

– ICT, som ønsker å fremstå som annerledes og nytenkende i sikkerhetsmarkedet, er enkelt sagt en så åpen plattform at du kan lage ditt eget system slik du vil at det skal fungere, legger han til.

Bjarte Hatlenes gjennomfører ofte kundebesøk og ulike oppdrag med denne bilen som er rigget med mye utstyr. Focus Security holder til ved Torp Lufthavn.

Fire verdensdeler

Nordfjordingen som er godt etablert i gamle Vestfold har store ambisjoner, eier 76 prosent av Focus Security. Han håper at bedriften har minst 20 ansatte om ti år.

– De første 20 årene med egen bedrift har lært meg at det er utrolig viktig å være behjelpelig overfor kundene, ansatte og samarbeidspartnere. Uten den lærdommen ville vi neppe vært der vi er i dag. Men vi

skal videre. I løpet av de neste fem årene håper jeg at vi representerer de mest spennende produktene i markedet. Skal vi klare å komme dit, må jeg bli flinkere til å si nei. Jeg er av den typen som tar på meg litt for mye fordi jeg ikke ønsker å skuffe noen, sier Bjarte Hatlenes.

Som kunde hos leverandører i USA, Europa, Asia og Oseania (som New Zealand tilhører), har gründeren fått solid global erfaring. Denne er noe annerledes enn hva han opplever hjemme i Norge.

– Jeg synes det bør praktiseres mer åpenhet i Norge, spesielt når det gjelder anbudsprosesser. Ønsket mitt er at det skal vektes mer på teknologiske løsninger og kvalitet enn på pris. Det kan bidra til at små selskaper som Focus Security får større mulighet til reell konkurranse enn vi har i dag, sier han Hatlenes.

Powered by Labrador CMS