utestedet Elsker utvendig
Oslo tingrett har frikjent en mann som var tiltalt for hatefulle ytringer mot tre ordensvakter på utestedet Elsker i Oslo.

Oslo tingrett:

Ordensvakter ble ikke trodd om hatefulle ytringer

Tre vektere hevder at tiltalte sa «jævla neger». I tingretten ble de ikke trodd. Dommerne utelukker ikke at vekterne «la på litt» for å få fokus bort fra en pågripelse de er kritisert for. En av vekterne erkjenner at de hadde holdt tiltalte hardere enn de burde.

Publisert

En 23-åring møtte mandag som tiltalt i Oslo tingrett. Påtalemyndigheten mener han sa «jævla neger» og «jeg er en hvit gutt» eller lignende i forbindelse med at vektere forsøkte å føre ham ut av utestedet Elsker i Oslo sentrum.

Beruset

Påtalemyndigheten la ned påstand om at 23-åringen måtte dømmes til 18 dagers betinget fengsel og til å betale en bot på 10.000 kroner. Aktor påsto også at tiltalte måtte idømmes saksomkostninger.

Det var natt til den siste søndagen i mai i år, at en vakt på utesteder Elsker ville ha med seg 23-åringen ut for å vurdere om han var for beruset til å være inne.

Holdt fast hodet

23-åringen ville ikke bli med ut, og i dommen fra tingretten beskrives hendelsen slik:

– Det er en video som viser at tiltalte sto ved et rekkverk ved inngangen og holdt seg fast. Det er fire vektere rundt tiltalte. Tiltalte ble lagt i gulvet av vekterne. Han lå med magen ned. Det kan synes som om en vekter har knærne på tiltaltes rygg. En annen holder hodet fast ned mot gulvet. Det var høy musikk på utestedet, men en hører at det blir ropt «hei, hei», «stopp», og «hjelp» flere ganger. Etter hvert blir tiltalte påsatt håndjern.

De hatefulle ytringene som 23-åringen er tiltalt for å ha kommet med, ble ifølge anklagen uttrykt under eller etter denne hendelsen.

Ropte om hjelp

23-åringen forklarte i tingretten at han hadde fått beskjed av en vekter at han var for full, og derfor måtte bli med ut. Han erkjente å ha kalt vekteren «idiot», og at han uttrykte at vekteren var «ubrukelig».

– Situasjonen eskalerte, og tiltalte ble lagt i bakken. Der ble alt «blury». Han forklarte at han kjente et hardt press mot ryggen, men at han var usikker på om det var fordi en av vekterne satt på ryggen hans eller fordi han fikk et kne i ryggen. Han ropte om hjelp, og sa «slipp meg» og lignende. Han kjenner seg ikke igjen i at han skal ha sagt «n-ordet», skriver tingretten – og viser videre til hans relasjoner til mennesker med annet etnisk opphav.

– Han kan ha sagt noe om en «hvit gutt» fordi han opplevde at noen av vekterne ikke likte ham, og omtalte seg slik etter TV-serien «Hvite gutter» i betydningen bortskjemte og ikke spesielt hyggelige, refererer tingretten fra 23-åringens forklaring.

Ville slette video

Videoen av hendelsen på Elsker ble tatt opp av en lege som tidligere jobbet som vekter. Til tingretten forklarte han at han reagerte sterkt på grepet som vekterne brukte, fordi et slikt mageleie og halsgrep som han mente han så, kan føre til død.

– Han forklarte videre at en av vekterne ble meget sint på ham fordi han hadde filmet. Vekteren ville at han skulle slette videoen, heter det i dommen.

– Farlig grep

En av vekterne forklarte i tingretten at tiltalte ble holdt hardere enn de burde ha gjort, og at grepet kan være farlig.

Ordene «jævla neger» og «jeg er en hvit gutt, slipp meg» ble ifølge vekteren sagt ut i lufta etter at tiltalte ble holdt nede og påsatt håndjern.

En av de andre vekterne forklarte at 23-åringen ville slå ham og hans kollega.

Forklarer seg ulikt

– Det er ingen andre som har forklart om en slik trussel, slår tingretten fast.

En tredje vekter som forklarte seg for tingretten, sa at den tiltalte 23-åringen skulle kastes ut fordi han hadde sagt rasistiske ting.

– I sin forklaring sa han først at dette var blitt sagt før de la tiltalte i bakken, deretter at han ikke husket helt når det skjedde. I sin politiforklaring sa han at det var blitt sagt «jævla svarting». I retten forklarte han at det var sagt «jævla neger», heter det i dommen.

Frifunnet

I sin oppsummering utelukker ikke tingretten at de tre vekterne har tillagt den tiltalte 23-åringen ord han ikke har sagt, hørt feil eller latt seg påvirke av det de andre vekterne har fortalt:

– Eller «lagt på litt» siden pågripelsen av tiltalte ble sett av så mange, og utsatt for kritikk. Det er spesielt at den ene vekteren, som holdt tiltaltes hode og var helt oppe i situasjonen, ikke forklarer seg likt med de to andre, heter det dommen – som avsluttes slik:

– Retten finner derfor at påtalemyndigheten ikke har oppfylt sin bevisbyrde. Retten kan ikke utelukke tiltaltes forklaring. Tiltalte må frifinnes. Dommen er enstemmig.

Powered by Labrador CMS