IMG_9249
IMG_9249

Frykter 3D-kopierte nøkler - bytter 5000 låser

Høgskolen i Oslo og Akershus bytter ut tusenvis av mekaniske låser for å møte fremtidens 3D-kopierte nøkler.– 3D-teknologien er en trussel som trolig tvinger den tradisjonelle nøkkelen over i historien, sier Anders Viken.

Publisert

Anders Viken ved HiOA skifter ut tusenvis av mekaniske låser i frykt for fremtidens 3D-kopierte nøkler (foto: Even Rise).

– Vi nærmer oss slutten av 2015 og er nødt til å satse på fremtidsorienterte løsninger. Utstyr for 3D-produksjon blir bare bedre og bedre, og om ikke mange år klarer trolig flere enn vi tør tenke på å printe ut fullt brukbare kopier av enhver mekaniske nøkkel. Dette blir en del av verdenssituasjonen som vi må forholde oss til enten vi vil eller ikke. Det skal nemlig ikke mer til enn et bilde av en nøkkel for å printe en 3D-kopi, sier Anders Viken.

Han er tekniker ved avdeling for ressursutvikling og infrastruktur ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Studieinstitusjonen med lokaler både i Oslo, Sandvika og på Kjeller har som mål å fjerne alt av mekaniske nøkler.

Slike nøkler er snart historie på HiOA (foto: Even Rise).

– Det innebærer at cirka 5000 gamle låser erstattes med elektronisk adgangssystem. Jobben er allerede i gang. Jeg antar at HiOA får et av landets absolutt største adgangskortsystemer, sier han.

HiOA har 2000 ansatte og 20.000 studenter som skal bruke det nye låssystemet. I tillegg til å sikre seg mot 3D-kopierte nøkler og for å ivareta andre sikkerhetsmessige hensyn, gir utskiftingen også en ressursmessig gevinst.

– Vi regner med å halvere dagens ressursbruk når det gjelder drift- og administrasjon av det mekaniske systemet, sier Anders Viken.

– HiOA fremstår som et forbilde på det å ta i bruk ny teknologi, sier Tore Brænna.

Han er salgs- og markedsdirektør i Kaba MøllerUndall AS som leverer det nye adgangskortsystemet HiOA tar i bruk.

Les mer om utskiftingen av det gamle låssystemet på Høgskolen i Oslo og Akershus i papirutgaven av Aktuell Sikkerhet.

Les mer i siste utgave av fagbladet Aktuell Sikkerhet (faksimile Aktuell Sikkerhet 05-2015).

Powered by Labrador CMS