Heine Wang
Heine Wang

– Det viktigste er sikkerhets- og risikoanalyser

Hovseter er en av 70 Oslo-skoler med installert varslingssystem, eller såkalt terroralarm. Nokas-sjef Heine Wang poengterer at det er politiet som har det øverste ansvaret, men at hver enkelt skole bør ha en sikkerhetsplan som ivaretar lokale behov for både skoleelever og andre norske borgere.

Publisert

Heine Wang, konsernsjef i Nokas (foto: Even Rise).

Anlegget på Hovseter er, på lik linje med de øvrige 70 Oslo-skolene utstyrt med varslingssystem sist år. Systemet skal blant annet sørge for informasjonsformidling til alle som befinner seg på skolens område.

– For oss er det en god måte å varsle alle elever og ansatte på, sier rektor Evelyn Angelil Veglo ved Hovseter skole til VG.

Hun sier til avisen at hun føler systemet bidrar til styrket beredskap for de 700 menneskene som kan oppholde seg på skolen samtidig.

Samtlige grunnskoler i Oslo skal ifølge Dag Hovdhaugens uttalelser til VG utstyres med terroralarm i løpet av 2017. Han er beredskapsansvarlig i kommunens utdanningsetat.

Rektor Evelyn Angelil Veglo får støtte av konsernsjef Heine Wang i Nokas da hun til VG uttaler at skyting og andre angrep på skoler ikke kan hindres, men at forebygging og beredskap kan utvikles. Han minner om at det er politiet som har det øverste ansvaret for å sikre både skoleelever og andre norske borgere, og at det er de som er det kompetente organet til denne oppgaven.

– Politiet har - og skal ha stor oppmerksomhet på miljøer som skiller seg ut. Det viktigste for å sikre skoler, er at det offentlige har et tett samarbeid mellom skolene og politiet. Overfor skolene vil jeg ikke anbefale enkelttiltak, men understreke behovet for at hver skole bør ha en sikkerhetsplan som ivaretar lokale behov.

Det sier Heine Wang til VG. På spørsmål om hvordan han vurderer adgangskontroll og videoovervåkning på skoler, svarer han følgende til avisen:

– Det er lett å peke på enkle tiltak. Men det viktigste er at skolene lager seg sikkerhets- og risikoanalyser før de bestemmer seg for enkelttiltak.

Heine Wang sier også at jo desto mer det øves, jo bedre vil de installerte varslingssystemene fungere.

Les hele mer i VG om terrorvarsling ved grunnskolene i Oslo, samt kommentarer fra blant andre innsatsleder Thor Langli i Oslo politidistrikt og Helge Langberg. Sistnevnte er leder av Nasjonalt kompetansesenter for sikring av bygg, og jobber mot terror på sentrale bygninger som Stortinget, Regjeringskvartalet, departementene og forsvarets lokaler på Akershus Festning.

"
Powered by Labrador CMS