IMG_8103
IMG_8103

Kripos-analytiker i Tina-saken: – Krevende å kontrollere alle tipsene

– Publisering av signalementer og observasjoner i den måneden som gikk fra Tina Jørgensen ble meldt savnet til hun ble funnet drept, gjorde drapsetterforskningen ekstra komplisert.

Publisert

Tidligere Kripos-analytiker Arne Røed Simonsen (Foto: Even Rise).

Det sier tidligere Kripos-analytiker Arne Røed Simonsen til Aktuell Sikkerhet.

Da 20 år gamle Tina Jørgensen for 15 år siden ble funnet drept og skjult i en kum ved Bore kirke utenfor Stavanger, anmodet stavangerpolitiet Kripos om å bistå.

Det som i utgangspunktet var en forsvinningssak endret status til å bli en drapssak, og en av dem som reiste fra Oslo til Stavanger var daværende Kripos-analytiker Arne Røed Simonsen.

Han ønsker ikke å kommentere utviklingen i den 15 år gamle drapssaken, etter at fire menn for få dager siden ble pågrepet og siktet.

I nyeste Aktuell Sikkerhet snakker Arne Røed Simonsen om flere drapssaker fra sin tid i Kripos.

I et portrettintervju med fagbladet Aktuell Sikkerhet, som ble produsert ferdig få dager før pågripelsene - og som blant annet distribueres på Sikkerhetskonferansen senere denne uka, forteller han imidlertid om en drapsetterforskning som skulle vise seg å bli ekstra komplisert allerede fra starten. På tidspunktet som disse uttalelsene ble gitt hadde han ikke kunnskap om at stavangerpolitiet jobbet i det stille for å planlegge de fire pågripelsene.

Røed Simonsen, som i dag er seniorrådgiver i Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR), legger ikke skjul på at han kunne ønsket seg en bedre start på arbeidet enn det som var utgangspunktet da Kripos ble bedt om analysebistand. Han understreker samtidig at arbeidet som politiet i Stavanger gjorde i savnet-saken var både solid og helt nødvendig.

– I en måned var Tina Jørgensen savnet før hun ble funnet drept og gjemt i en kum under bakken. Frem til det tidspunktet delte lokalt politi bilde av den unge jenta, signalement og siste observasjon i håp om at publikum skulle kunne gi oppklarende opplysninger tilbake, sier Røed Simonsen – og utdyper:

– Saken ble ekstra komplisert fordi vi av den grunn måtte gå ekstra langt ned i dybden av hvert tips. Var det slik at observasjoner som ble meldt inn var reelle, eller var det noe som tipseren hadde fanget opp i media? Eller var tipset kanskje reelt med innblanding av noe vedkommende hadde hørt eller lest?

I portrettintervjuet som kan leses i sin helhet i Aktuell Sikkerhets papirutgave, omtaler han situasjonen i Stavanger som spesielt utfordrende for etterforskerne.

Rogaland politidistrikt offentliggjorde i dag, mandag, at politimester Hans Vik vil få etterforskningen som ble gjort for 15 år siden evaluert. Samtidig sier han at de fire siktende i Tina-saken aldri før er nevnt i etterforskningsmaterialet.

Utover at den tidligere Kripos-analytikeren mener at evalueringer alltid kan være nyttig, ønsker han ikke å kommentere saken utover uttalelsene han ga til Aktuell Sikkerhet tidligere i høst.

Powered by Labrador CMS