Datasikkerhet 1

4 av 5 dataarbeidsstasjoner utrygge

Over 4 av 5 pc-er på arbeidsplassen er usikre, og årsaken er rent slurv. Sikkerhetsekspert Thomas Holthe i Protego anbefaler norske bedrifter å rydde opp før sommerferien.

Publisert

Nye rapporter maler et dystert bilde av it-sikkerhetsnivået på arbeidsplassen. Avskrudde brannmurer og en total svikt i oppdateringsrutiner skaper store sikkerhetshull, og blottlegger bedrifter for angrep, skriver Pressenytt. - Dette er en ren invitasjon til it-kriminelle og folk med onde hensikter. Du kunne like gjerne reist på ferie med utgangsdøren din stående ulåst, sier administrerende direktør Thomas Holthe i det norske it-sikkerhetsselskapet Protego. Han er oppgitt, men ikke overrasket over omfanget av it-slurv i bedriftene.

Også i Norge"

Ifølge en global undersøkelse utført av antivirusprodusenten Sophos er det bare et fåtall jobb-pc-er som holder et tilfredsstillende sikkerhetsnivå. Av de totalt 580 arbeidsstasjoner som ble testet, var det hele 81 prosent som manglet sikkerhetsoppdateringer, Windows-patcher eller en fungerende brannmur. - Dette er tall vi også kan relatere til norsk næringsliv. Vi har gjennomført en rekke sikkerhetstester hos norske firmaer nå før ferien, og vi finner i nesten alle tilfeller manglende sikkerhetsoppdateringer og feilkonfigurasjoner, utdyper Holthe.

Halvparten uten brannmur

- Det er ingenting som tyder på at situasjonen er annerledes i Norge. Det hjelper lite å legge masse penger i sikkerhetsprogramvare, så lenge du ikke klarer å holde den påslått og oppdatert, påpeker Holthe. I Sophos-undersøkelsen hadde 51 prosent av databrukerne skrudd av brannmuren, mens 63 prosent manglet viktige patcher. Det kommer derfor ikke som noen overraskelse at nesten 9 av 10 it-sikkerhetsbrudd kunne vært unngått ved hjelp av enkle rutiner. Dette kommer fram i en analyse fra det britiske sikkerhetsselskapet NTA Monitor, som har undersøkt 500 konkrete episoder.

Mer malware

Samtidig avdekker en undersøkelse fra ScanSafe en foruroligende økning i nettsider som er infisert av såkalt malware, altså ondsinnet programvare som angriper datamaskiner som er innom siden. Antall legitime nettsider med malware har økt med 68 prosent på ett år.- Mens it-kriminelle tidligere har basert seg mest på å lure sine ofre via masseutsendte e-poster, ser vi nå en utvikling med stadig flere indirekte angrep via infiserte nettsider, forteller Thomas Holthe.(Pressenytt)

"
Powered by Labrador CMS