DNA 1

Oppklarer mer kriminalitet med DNA

Politidistriktene her i landet sender nå inn dobbelt så mange DNA-spor fra hverdagskriminalitet som for to måneder siden. Snart får også norsk politi tilgang til DNA-baser i utlandet.

Publisert

Tidligere ble bare utøvere av den mest grove kriminaliteten registrert. Nå registreres også de hverdagskriminelle, skriver Aftenposten. Forklaringen på økningen er at politidistriktene nå slipper å betale for de DNA-prøvene de sender til analyse på Rettsmedisinsk institutt (RMI).

Oppklarer flere saker

Foreløpig er rundt 12 000 straffedømte registrert med DNA-profil i Norge. Hittil i år er det registrert 523 treff mellom DNA-spor og ID-registeret, noe som kan bety oppklaring av mange saker. Justisminister Knut Storberget opplyser at RMI nå håndterer langt flere DNA-analyser uten at saksbehandlingstiden er økt. - Det er svært oppløftende at RMI kan vise til så gode resultater. Og antallet DNA-profiler i ID-registeret vil øke raskt etter hvert som de får sin dom med enda større muligheter for treff, sier Storberget.

EU-utveksling av DNA

Justisministeren sier videre at politiets slagkraft blir styrket etter at han er blitt enig med sine EU-kolleger om å gå inn i det såkalte Prüm-samarbeidet. Dette går ut på at flere land får automatisk tilgang til nasjonale baser med opplysninger om DNA, fingeravtrykk og kjøretøyopplysninger.

Effektivt mot organisert kriminalitet

- Dette er noe av det viktigste vi kan gjøre for å knekke organisert kriminalitet, og for å ta flere utenlandske statsborgere som begår straffbare handlinger på norsk jord. Dette vil skape mer politikraft, sier Storberget til NTB.

Ved å gjøre norske baser tilgjengelig for søk, får også norsk politi tilgang til de tilsvarende basene i de andre Prüm-landene. Politiet har allerede i dag mulighet til å ta kontakt for utveksling av slike opplysninger, men Prüm-systemet vil gjøre tilgangen umiddelbar. Dessuten vil vi kunne søke i flere baser samtidig. - Vi sliter med dette i dag. Vi får ikke tak i gjerningspersonene, som er ute av landet. Her vil vi spare tid, og vi vil også kunne avdekke både skyld og uskyld, sier Storberget. Den politiske enigheten om at Norge får bli med, ble klar torsdag i forrige uke, men den formelle, nasjonale godkjenningen gjenstår. Storberget regner med at samarbeidet vil tre i kraft innen to år.

(NTB)

Powered by Labrador CMS