Kamera bussterminal S

Overvåkingssamfunnet privatiseres

De pri­va­te sik­ker­hets­fir­ma­ene ut­gjør en mye større del av over­vå­kings­sam­fun­net enn folk flest er klar over. Po­li­ti­et står for en vel­dig liten del av video­over­vå­kin­gen.

Publisert

I Oslo har pri­va­te ak­tø­rer ialt fle­re tusen over­vå­kings­ka­me­ra­er, mens Oslo-po­li­ti­et bare har seks, opp­ly­ser post­dok­tor Heidi Mork Lo­mell og før­s­te­ama­nu­en­sis Katja Fran­ko Aas, ved In­sti­tutt for kri­mi­no­lo­gi og retts­so­sio­lo­gi ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo.

Der­for er det et tanke­kors at po­li­ti­ets bruk av vi­deo­over­vå­king har fått så mye opp­merk­som­het i den of­fent­li­ge de­bat­ten, mens den pri­va­te over­vå­kin­gen er blitt inn­ført i stort om­fang og med lite opp­merk­som­het.

Rett nok ny­an­se­res bil­det litt av at en del pri­vat­ei­de ka­me­ra­er til dels er gan­ske dår­li­ge, mens de seks politikameraene har en vel­dig høy tek­nisk kva­li­tet.

De fles­te over­vå­kings­ka­me­ra­ene står på pri­vat grunn. For eks­em­pel fin­nes det om­trent 100 pri­va­te over­vå­kings­ka­me­ra­er på kjø­pe­sen­te­ret By­por­ten og rundt 60 på Oslo City. NSB har om lag 400 ka­me­ra­er på Oslo Sen­tral­sta­sjon, mens Oslo Luft­havn Gar­der­mo­en har 5-600, for­tel­ler Lo­mell.

Po­li­ti­et og de pri­va­te sik­ker­hets­fir­ma­ene bru­ker over­vå­kings­ut­sty­ret til uli­ke for­mål. Po­li­ti­et ser for eks­em­pel et­ter stor­sel­ge­re av nar­ko­ti­ka, mens de pri­va­te ofte bru­ker ka­me­ra­ene til å bort­vi­se uøns­ke­de per­so­ner fra of­fent­lig til­gjen­ge­li­ge om­rå­der hvis de er til sje­nan­se.

Iføl­ge Aas kan det se ut som tek­no­lo­gi­en ska­per usik­ker­het for de grup­pe­ne som al­le­re­de er mar­gi­na­li­ser­te, for eks­em­pel slit­ne nar­ko­ma­ne på et kjø­pe­sen­ter, eller per­so­ner med ara­bisk ut­se­en­de på en fly­plass.

Det vi kan kal­le folk flest er stort sett kom­for­tab­le med det­te. Der­med blir det van­ske­lig å ska­pe en of­fent­lig de­batt om over­vå­kin­gen. De mar­gi­na­li­ser­te grup­pe­ne har ikke lett for å slip­pe til i de of­fent­li­ge de­bat­te­ne.

Di­lem­ma­ene rundt sik­ker­het og IKT vil bli dis­ku­tert i en kom­men­de bok, Technologies of InSecurity, der Aas og Lo­mell, sam­men med Helene Oppen Gundhusm, førsteamanuenis ved Po­li­ti­høg­sko­len, er re­dak­tø­rer.

Kilde: Det privatiserte overvåkningssamfunnet (Forskning.no)

"
Powered by Labrador CMS