Vektere

Flere vektere med vandelsanmerkninger

Vandelskontroll av 8539 vektere i til sammen 40 vaktselskaper med hovedkontor i Oslo viser at 1473 av de ansatte har en eller flere vandelsanmerkninger.

Publisert

(Ill. foto: Colourbox.com)

937 er registrert med trafikkforseelser, 226 for ordensforstyrrelser og 111 for tyveri, underslag eller bedrageri, skriver VG Nett.

Narkotika og vold

" 87 har anmerkning for forhold som gjelder narkotika og 81 for vold.- Når det gjelder vold, var det stort sett legemsfornærmelser, og kun noen få legemsbeskadigelser, sier politiinspektør Bjørn Vandvik i Utlendings- og forvaltningsseksjonen, som gjennomgikk resultatene.24 vektere er sagt opp, og 400 har sluttet som følge av disse funnene. Om lag 700 har fått lov til å fortsette etter interne oppfølginger i sine selskap. - Vi syns ikke resultatet er altfor alvorlig. Jeg vil understreke at man er ikke kriminell bare fordi man har ting på rullebladet, sier Vandvik.

Politiets ansvar

Petter Furulund, adm. direktør i serviceavdelingen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO Service) mener tallene er høyere enn hva han har forventet. Men han er ikke overrasket over tallene:- Vaktselskaper har ingen mulighet til å sjekke vandelen til vektere som allerede er ansatt, og politiet har heller ikke plikt til å informere vaktselskaper om vektere som har noe på rullebladet. Det nye forslaget til lov om vaktvirksomhet kommer til å endre på dette, sier Furulund. Da blir politiet pliktige til å gi tilbakemelding til vekterbransjen ved vandelsanmerkninger, og de blir forpliktet til å følge opp bransjen. I tillegg skal vekterselskapene få mulighet til å sjekke sine egne ansatte også etter at de er ansatt.

- Provosert

- Jeg er provosert over at politiet mener vekterbransjen bør rydde opp selv. Det er politiet som ikke har fulgt opp vekterbransjen godt nok, sier Furulund.Han påpeker at NHO har ingen oversikt eller påvirkningskraft over useriøse selskaper som ikke er medlemmer av organisasjonen.Tekniske begrensningerPolitiinspektør Bjørn Vandvik sier at politiet har begrenset mulighet til å informere vaktselskapene om vektere som har brutt loven mens de er ansatt. - Det skyldes en begrensning i systemet. Når vi forhører mistenkte for straffbare forhold, så har vi ikke mulighet til å undersøke hvor de jobber. De vil også som oftest ikke informere oss om det siden de vet det kan gå ut over jobben, sier Vandvik.

Svarer ikke

Av 40 selskaper som politiet har meldt om tilbakemelding fra, har bare 16 svart på hvordan de vil følge opp opplysningene fra politiet om vandelsforholdene. De 16 selskapene omfatter 6918 ansatte. Det vil si at Oslo politidistrikt har ikke fått tilbakemelding på 1612 vektere.- Vi kommer til å purre på disse bedriftene og vurdere å tilbakekalle konsesjonen deres, dersom de ikke svarer oss, sier politiinspektør Bjørn Vandvik til VG Nett. Oslo politidistrikt orienterte om resultatet av vandelskontrollen på en pressekonferanse på Politihuset mandag formiddag.

For lett å få konsesjon

Både Vandvik i Oslo politi og Furulund i NHO vedgår at det har vært for enkelt å få konsesjon til å drive vakt- og vektervirksomhet.- Med tanke på hvor mange useriøse selskaper som driver vaktvirksomhet, så kan det bety at det er for enkelt å få konsesjon, sier Furulund. - Enkelte selskaper burde nok ikke ha fått det, innrømmer Vandvik.

(VG Nett)

"
Powered by Labrador CMS