ID-tyverier

Kan gjøre id-tyveri lettere

Tjenester som Iam kan gjøre det lettere å stjele andres identitet, mener sikkerhetsekspert.

Publisert

Christian Meyer (Foto: Jan Tveita)

Etter at nettjenesten Iam ble lansert i forrige uke, har kritikken stormet mot nettstedet. På nettstedet er det mulig å hente ut informasjon om et stort antall nordmenn, som adresse, skatt og fødselsår, skriver VG Nett.

Slike tjenester kan gjøre id-tyveri litt lettere, advarer seniorrådgiver Christian Meyer i NorSIS. NorSIS er et halvstatlig organ som skal fremme id- og datasikkerhet hos norske forbrukere og mindre bedrifter.

Et klikk unna

– Vi har hatt muligheten for id-tyveri siden tidenes morgen, forklarer Meyer, men i det siste har id-tyveri vært to klikk unna. Iam gjør det bare ett klikk unna, påpeker han som den viktigste forskjellen. Meyer frykter også hva det kommende skiftet i tilgjengelig informasjon om oss alle på nett kan gjøre med vår netthverdag. Det er klart at hvis du setter sammen Facebook-info med skattelister og liknende, har du ganske mye informasjon om enkelte, sier han.

Hentet fra åpne kilder

Daglig leder Trine-Lise Jagge i I`m International viser til at informasjonen som ligger ute, er hentet inn fra åpne kilder på nett, og tror det skal mer til før id-tyver kan lykkes.

– All denne informasjonen ligger ute på nett allerede, sier hun til VG Nett. Selv tror hun at tjenesten kan gjøre folk oppmerksomme på hva som egentlig finnes av informasjon der ute.

– Veldig mange tror de ikke er på nett, og Iam har gjort det litt lettere å se at de er det likevel, forklarer hun. Tjenesten som I`m International har bygget opp, baserer seg ifølge Jagge i stor grad på informasjon fra telefonkatalogtjenester. Skal du fjerne informasjonen om deg selv, må du gå til kilden for informasjonen. Det vil si at de som vil ut fra Iam, må gå til sin teleleverandør og reservere seg mot å bli nevnt i telefonkatalogen eller skaffe seg hemmelig telefonnummer. Siden firmaet ikke sier nøyaktig hvor den grunnleggende informasjonen kommer fra, blir det opp til hver enkelt person å oppsøke kilden. Jagge mener det er bra at folk blir bevisst på hva som befinner seg av informasjon der ute, og at folk tar kontrollen over sin egen informasjon.

– Jeg tror de som driver id-tyveri, bruker langt mer avansert metoder. Informasjonen ligger der ute allerede, og det er viktigere at folk får kontroll over den, sier Jagge.

Akkurat det punktet er Meyer enig i: – Alt tatt i betraktning er det viktig at folk tenker på hva de legger ut. Det er ikke noe slettefrist på internett, sier han.

Gransket av Økokrim

Hos Økokrim har de sett på nettstedet Iam og vurderer det fortløpende. De ser ikke på det som et ideelt verktøy for identitetstyveri.

– Jeg tror ikke det, men Christian Meyer har rett i det at vi er ett steg nærmere enn det vi var før, sier rådgiver Anne Dybo i Økokrim til VG Nett. Hun forklarer at identitetstyver har en rekke verktøy i skrinet, og ikke alltid trenger å gjøre det via nettet.

– Mange av tyveriene er veldig enkle. De har gått etter skattelistene for å finne hvem som har mest penger og prøver å skaffe informasjon om de menneskene. Dermed har de klart å få til adresseforandringer på disse, for å sende posten et annet sted, sier hun.

Protest på Facebook

Etter lanseringen av nettstedet har det dukket opp flere grupper på Facebook som protesterer mot nettstedet. Den største har samlet inn over 13 000 medlemmer i løpet av helgen og vokser stadig. Det bekymrer ikke Jagge nevneverdig.

– Det er en forventet reaksjon. Alt som er nytt, er skremmende for mange, det er en bitteliten gruppe som roper høyt. Dette har vi sett så mange ganger før, sier hun.

Der får hun støtte fra Meyer, som mener det norske folket har vendt seg til et blottstilt hverdagsliv.

– Vi husker hvordan oppstyret var rundt Big Brother da det kom, nå har vi 30 slike show og folk enser det ikke engang, sier Meyer til VG Nett.

(VG Nett)

"
Powered by Labrador CMS