Stevnesikkerhet cbox848624

Syv gode råd på festival

Sik­ker­hets­vak­ter og -an­svar­li­ge går en ut­ford­ren­de tid i møte. Som­me­ren er høy­se­song for stev­ner og kon­ser­ter.

Publisert

Robbie Naish er ekspert på festival­sikkerhet.

Rob­bie Naish er opp­læ­rings­an­svar­lig i det bri­ti­ske sel­ska­pet Show & Event Security og en av ver­dens frem­ste eks­per­ter på ar­ran­ge­ments­sik­ker­het og pub­li­kums­kon­troll.

I et fore­drag for det nor­ske sik­ker­hets­sel­ska­pet Ronin Consulting på­pe­ker han at kunn­skap, tre­ning og god kom­mu­ni­ka­sjon er blant det som må være på plass når du skal iva­re­ta pub­li­kums trygg­het.

An­svar er an­svar, uan­sett

Ut­ford­rin­ge­ne er man­ge: Sto­re men­nes­ke­meng­der, over­sta­dig drik­king og høyt lyd­ni­vå med til­hø­ren­de kom­mu­ni­ka­sjons­pro­ble­mer.

Som sik­ker­hets­an­svar­lig må du dess­uten for­hol­de deg til ar­ran­gø­re­ne, som i mange til­fel­ler er pro­fe­sjo­nel­le og er­far­ne, men ikke all­tid. Andre ut­ford­rin­ger er fal­len­de gjen­stan­der, uhel­dig ut­for­ming av sce­nen el­ler fy­sis­ke sper­rin­ger som i en pa­nikk­si­tua­sjon vi­ser seg å være di­rek­te far­li­ge.

"

Som sik­ker­hets­an­svar­lig er du ansarlig for sik­ker­he­ten, og du må kun­ne for­hol­de deg til ut­ford­rin­ge­ne selv om and­re men­nes­ker har plan­lagt dår­lig, mang­ler er­fa­ring, har dår­lig sikker­hets­for­ståelse eller opp­trer ir­ra­sjo­nelt. Å lede en inn­sats er ingen jobb for ny­be­gyn­ne­re.

Publikumskontroll

Mo­der­ne stevne­sik­ker­het kan sies å ha blitt født et­ter tung­rock­festivalen Mons­ters of Rock, som i en år­rek­ke ble av­holdt i Do­ning­ton Park i Eng­land. Men i 1988 gikk det galt og to men­nes­ker om­kom. Fes­ti­va­len ble et ven­de­punkt i sik­ker­hets­tenk­ning og før­te til at boken The Event Safety Guide ble skre­vet.

Syv gode råd om stev­ner

1. Sørg for å etab­le­re et vel­fun­ge­ren­de kon­troll­sen­ter.

2. Test kom­mu­ni­ka­sjons­ut­sty­ret mel­lom sikker­hets­personellet på for­hånd. God kom­mu­ni­ka­sjon er vik­tig til hver­dags og kan være helt av­gjø­ren­de i en krise.

3. Funk­sjo­næ­re­ne må lede med stø hånd. Få over­sikt over kom­pe­tan­sen deres, der­som du bru­ker inn­lei­de folk. I noen til­fel­ler tren­ger du slike "fot­sol­dater", i andre ikke. Til­fel­di­ge funk­sjo­næ­rer er kan­skje ikke i stand til å hånd­te­re en ulyk­ke.

4. Alle le­den­de funk­sjo­næ­rer må ha en ty­de­lig for­stå­el­se av sin rol­le. Etablér kla­re an­svars­lin­jer.

5. Det må fin­nes en per­son som raskt kan be­slut­te å stop­pe show­et umid­del­bart. Sørg for å ha god kom­mu­ni­ka­sjon med ban­det som spil­ler. De be­trak­tes som en gud som pub­li­kum vil lytte til.

6. Vær nøye med etter­vernet. Funk­sjo­næ­rer som be­fin­ner seg nær el­ler ser en ulyk­ke, kan tren­ge både før­s­te­hjelp og psy­kisk etter­vern fra pro­fe­sjo­nel­le.

7. God sik­ker­hets­le­del­se er helt av­hen­gig av jevn­li­ge øv­el­ser. Man­gel på øv­el­ser kan gi kaos og ukla­re el­ler nø­len­de kom­man­do­er. Kaos kan gi pa­nikk, og det er det sis­te du øns­ker i en fol­ke­meng­de.

Tren team­et ditt!

Det aller vik­tig­ste rå­det er li­ke­vel at folke­mengde­kontroll er en team­oppgave. Skul­le det opp­stå uhel­di­ge si­tua­sjo­ner er det vik­tig at te­ma­et er dril­let og vet hva de skal gjøre. Ingen kan klare alt alene, men som hel­het må team­et kunne dekke alle om­rå­der av per­son­sik­ker­heten.

Les mer om festival­sikkerhet i Aktuell Sikkerhet nr. 3-2009

Powered by Labrador CMS