Johnny-Brenna

Vi kan sikre oss mot alt men ikke mot våre egne

– Det hjelper lite med all verdens sikkerhetstiltak, så lenge vi ikke kan sikre oss mot våre egne.

Publisert

Johnny Brenna foran bygningen som i sin tid huset DnBs filial på Jessheim, der to ranere ble tatt etter et mislykket pengetransportran i 2004. (Foto: Jan Tveita)

Dette sier Johnny Brenna, ekspertkommentator og researcher i TV2, til Aktuell Sikkerhet. For hva gjør man når ranerne kommer luftveien og slår til med helikopter, tau, stige, slegge, automatvåpen og sprengstoff?

Milliardsum på avveie

Det var nemlig det som skjedde i Sverige denne uken. Omkring klokken 05.15 onsdag formiddag gikk alarmen hos svensk politi. Øyenvitner hadde da sett hvordan et helikopter landet på taket til hovedkvarteret til sikkerhetsselskapet G4S. Kort tid etterpå knuste ranerne et vindu og firte seg ned i selve pengedepotet. Ranerne kom seg unna rett før politiet tok seg inn i bygningen.

Det er ikke kjent hvor mye penger ranerne fikk med seg, men det er ikke usannsynlig at det kan dreie seg om et milliardbeløp. Svensk Handel har antydet at det kan bli mangel på kontanter i Stockholmsområdet de neste dagene.

Umulig uten innsidere

Brenna mener bestemt at det spektakulære ranet i Stockholm ikke hadde vært mulig å gjennomføre uten bruk av innsidere: – Finnes det svakheter ved sikkerheten, vil svakhetene bli utnyttet, og det svakeste ledd er alltid det menneskelige, understreker han.

Nøkkelen er trofaste og lojale medarbeidere

– Den beste og mest bunnsolide forebyggingen mot slike ran er trofaste og lojale medarbeidere, både blant bedriftens egne folk og blant dem som har et spesielt ansvar for sikkerheten i virksomheten, sier Brenna.

Elitekriminelle står bak

– Ranet i Stochholm er utført av elitekriminelle, sannsynligvis hentet inn fra Balkan. De som står bak planleggingen, foretar en grundig research. De skaffer til veie den nødvendige informasjonen om et objekt via innsiderne. Så henter de inn eksperter, de shopper så å si tjenester fra folk med spisskompetanse på sine områder.

Kjent mønsteret i Norge

Brenna legger til at dette mønsteret er kjent også fra Norge: – Vi kjenner det igjen fra anslag mot banker, verditransporter og tellesentraler fra 1990-tallet og fram til Nokas-ranet og de mislykkede anslagene mot pengetransporten på Jessheim og mot DnB Nors filial på Aker Brygge i 2004. Ranet i Sverige kunne med andre ord også ha skjedd her i landet, hadde det ikke vært for at alle de tyngste aktørene sitter bak lås og slå. Brenna kjenner for eksempel til at folk innenfor ransmiljøet i Norge har helikoptersertifikat.

En utfordring for sikkerhetsbransjen

– Innside-problematikken må sikkerhetsbransjen ta innover seg, mener Brenna. Utfordringen er den altfor store turnoveren i bransjen. Stor turnover har blant annet med vekteryrkets status å gjøre. Mye må gjøres for at yrket skal blir anerkjent som et godt og permanent yrke. Det betyr at vi må se på opplæring, lønnsnivå etc. Utfordringen er at da må kundene betale mer for sikkerhetstjenestene.

– Har du kjennskap til liknende ran som det i Sverige?

Ja, svarer Johnny Brenna og smiler: Men det var i Donald Duck. Da kom B-gjengen seg inn i Onkel Skrues pengebinge luftveien med helikopter. Nå gjenstår det bare at vi opplever at et ran gjennomføres med U-båt, avslutter Johnny Brenna.

Powered by Labrador CMS