Erland-Løkken-NSR-2

NSR skeptiske til prioritering

Næringslivets Sikkerhetsråd frykter at flere polititjenestemenn i gatene må bli på bekostning av etterretning og analyse.

Publisert

Illustrasjonsfoto

Ifølge NRK Østlandssendingen vil Oslo politiforening flytte 500 polititjenestemenn fra kontorene og ut i gatene. Næringslivets Sikkerhetsråd kommenterer nyheten, som VG var først ute med å melde, slik:

– Oslo politiforening mener synlighet i gatene må prioriteres på bekostning av etterforskning, utsteding av pass og opplæring. NSR er skeptiske til en reduksjon av etterretning og analyse.

– Rammene er for stramme til at vi kan gjøre en like god jobb på alle felt. Vi har fått signaler fra både politikere og befolkningen om at de ønsker større trygghet i form av mer synlig politi. Derfor mener vi det er på tide å prioritere, sier leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening til NRK.

Han mener det er nødvendig å flytte så mange som 500 tjenestemenn fra administrative stillinger og ut i gatene for at tiltaket skal være effektivt. Dette begrunner han overfor NRK Østlandssendingen med at det behøves nesten ti mann for å dekke ett døgn med en patrulje.

– Dette vil ramme administrative gjøremål og etterforskning. De som er i disse stillingene gjør en utmerket jobb i dag, men vår topp-politiske ledelse har sagt vi skal prioritere annerledes. Og det må vi ta til etterretning, sier han.

Samtidig som Oslo politiforening kommer med sitt oppsiktsvekkende forslag til å løse deler av utfordringene i politiet, foreslår leder Arne Johannessen i Politiets fellesforbund å fryse utbyggingen av det norsk nødnettet.

– Det er ikke med lett hjerte jeg foreslår dette. Nødnettet er viktig. Men det er enda viktigere å få unna IT-satsingen og å få politifolk ut på gaten igjen. Det er også viktig fange opp de nyutdannede polititjenestemennene som ikke får jobb, sier Johannessen til Aftenposten.

Han mener det er viktigere å prioritere å få fylt ubesatte politistillinger framfor å fullføre det nye digitale radiosambandet for brannvesen, politi og helsevesen.

– Hvis kontrakten er slik at utbyggingen kan utsettes, så mener jeg det er en mulig løsning på politiets ressursproblemer akkurat nå. Det skal brukes 430 millioner kroner til nødnettet i 2011, penger som kan omfordeles, sier han til Aftenposten.

Direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon, tror neppe Johannessens forslag er gjennomførbart.

– Kontrakten er formulert slik at den løper fra det øyeblikk Stortinget fatter vedtak. Det vil bli en kostbar affære for staten å utsette dette, og jeg kan vanskelig tenke meg at det blir aktuelt, sier Lyngstøl til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS