Livvakt 1

Null kompetansekrav til livvakter

Hvilke krav gjelder egentlig for opp­læring av led­sagere (livvakter) i Norge? En mis­for­ståelse har gjort at store deler av landet har manglet formelle krav til utdannelsen.

Publisert

Kenneth Nielsen.

– De retningslinjene som en gang ble utformet av Oslo politidistrikt, er av alle aktører blitt antatt å gjelde hele landet. Nå viser det seg at reglene kun gjelder dette ene politidistriktet.

– Siden utdannelsen ikke vedtatt er ved lov og de øvrige politidistriktene ikke har innført slike regler, finnes det formelt sett ikke krav til opplæringen andre steder i landet. Og slik har det altså vært i årevis, påpeker Kenneth Nielsen i sikkerhetsselskapet Ronin Consulting, som selv forestår opplæring av ledsagere.

Nielsen understreker at selv om resten av landet har manglet formelle regler, har ting likevel fungert. Hans erfaring er at alle selskaper som driver ledsagervirksomhet, har fulgt retningslinjene fra Oslo. Iallfall så langt.

Dagens situasjon kan gjøre det lettere å operere i en gråsone.

Kunne gitt blaffen i opplæring

Misforståelsen kom for dagen etter at Politidirektoratet fratok et norsk sikkerhetsselskap lisenser for utdanning av ledsagere.

Selskapet fikk dermed et problem med å kunne gi sine elever lovlig godkjent resertifisering. De reiste tvil om at de utdanningskrav som har fungert som en mal for bransjen ikke er gyldige, da de ”ikke er gitt iht. lov”.

Selskapet, og flere andre som brukte dem som kursleverandør, valgte derfor å IKKE resertifisere sine ledsagere, med den begrunnelse av at det ikke finnes noe gyldig krav til resertifisering.

– Dette er etter vår mening et grovt brudd på intensjoner og fornuftig praksis i utdanningen av ledsagere. Dette er en liten bransje, men med ganske mange godkjente operatører. De aller færreste jobber med ledsagertjeneste på heltid. Dette gir et godt faglig argument for en pålagt faglig oppdatering, mener Nielsen.

– Rammevilkårene og de faglig praktiske utfordringene til ledsagertjeneste endres dessuten raskt. For dem som ikke daglig jobber med problematikken, er et årlig resertifiseringsregime eneste måten å nå et minimum av faglig oppdatering.

Melker situasjonen

Nielsen frykter at den nye situasjonen vil gi en konkurranseforverring for de seriøse aktørene:

– Ved at det nå stilles tvil om kravene til utdanning og resertifisering av ledsagere, undergraves hele ordningen. Det er ytterst viktig at Politidirektoratet nå snarest kommer på banen for å klargjøre hva som er gjeldende krav.

Lovløst utenfor Oslo?

Ronin har selv valgt å bruke internasjonalt høyt ansette eksperter i deler av sitt opplæringsprogram. Det er ikke gratis.

– Ronin, våre samarbeidspartnere, kunder og elever har i lang tid samarbeidet for å gjøre resert-seminarene faglig tunge og gode. Det har vi lykkes med, sier Nielsen.

– Men det har kostet oss våre samarbeidspartnere, kunder og elever mye penger. Vi er gitt utgifter som gråsoneoperatører nå ser ut til å slippe, beklager han.

– Det aktuelle selskapet, med sine samarbeidspartnere gis en utilbørlig konkurransefordel, dersom POD og myndighetene for øvrig ikke straks retter opp inntrykket av at det ikke lenger er nødvendig med resertifisering.

Et enda viktigere spørsmål reiser seg, ved at beskrivelsen av grunnutdanning og resertifisering for ledsagere gis i samme skriv:

– Betyr dette at det ikke finnes noe gyldig krav om utdanning for å drive ledsagertjeneste overhodet, utenfor Oslo?

Stor interesse fra politiet

Det er nå opp til hver enkelt politidistrikt å innføre de regler de ønsker. Nielsen har vært i uformell kontakt med flere politidistrikter og det virker som om disse er meget interessert i å innføre tilsvarende regler. Men fra POD har det så langt vært stillhet.

Powered by Labrador CMS