Trond Karlsen NAF

Arbeidsmandsforbundet oppgitt over NHO Service

Norsk Arbeidsmandsforbund går hardt ut mot kritikken fra NHO Service angående den nye loven om vaktvirksomhet. – De har helt feil fokus, og det viser at bransjen kun er opptatt av pris, sier forbundssekretær Trond Karlsen.

Publisert

Viseadministrerende direktør Anne Jensen i NHO Service og Trond Karlsen i Norsk Arbeidsmandsforbund side om side under omdømmebyggingen for vekterbransjen i høst. Nå kritiserer Karlsen NHO Service for å overdrive i høringsuttalelsen til forskriftene for den nye loven om vaktvirksomhet. (Foto: Even Rise)

Det er FriFagbevegelse.no som skriver at Karlsen og Arbeidsmandsforbundet er oppgitt over hvordan deler av NHO Service sin høringsuttalelse er vinklet. Han mener arbeidsgiverorganisasjonen skyver studentene foran seg i kampen mot den nye loven.

Som Aktuell Sikkerhet skrev tidligere denne uka, hevder NHO Service at inngangsbilletten til vekteryrket blir for dyr. De frykter dårlig rekruttering og vektermangel som følge av den nye loven om vaktvirksomhet.

– Studenter og andre som skal jobbe som vektere får svi økonomisk, hevdet administrerende direktør Petter Furulund.

En utvidelse av vekterkurset, slik forskriftene til den nye loven initierer, vil ifølge NHO Service koste minst 50 000 kroner. Da er det ifølge FriFagbevegelse.no lagt til grunn at dagens lovpålagte introduksjons- og grunnopplæring, på henholdsvis 18 og 80 timer, utvides til fire – fem uker.

– Det er høyst tvilsomt om studenter har råd til å betale slike summer, sa Furulund i en artikkel som Newswire skrev for NHO Service.

I den samme artikkelen ble det hevdet at halvparten av landets vektere er studenter.

– For det første er det ikke den enkelte vekter som får økte kostnader. Vi har lover og avtaler som tilsier at vaktbedriftene må ta denne utgiften. Dessuten er jeg sterkt i tvil om at kostnaden for det nye vekterkurset vil bli 50 000 kroner, sier Trond Karlsen til FriFagbevegelse.no.

Han er også kritisk til NHO Service sin påstand om at halvparten av landets vektere er studenter. Til FriFagbevegelse.no presiserer Furulund at NHO Service ikke har dekning for å si at halvparten av vekterne er studenter, men at halvparten av landets vektere jobber deltid.

– Og mange av disse er studenter, sier Furulund.

– Det er riktig at halvparten av dagens vektere jobber deltid, men det er ikke fordi de er studenter. De jobber ufrivillig deltid. I dag ansettes vektere bevisst på deltid med lave timekontrakter, slik at arbeidsgiver skal ha mange ansatte som står med lua i hånda og ber om merarbeid. De kaller det fleksibilitet, sier Karlsen til FriFagbevegelse.no

I artikkelen oppfordrer Norsk Arbeidsmandsforbund til at NHO Service bør oppfordre sine medlemsbedrifter til å legge om personalpolitikken til å verdsette sine ansatte som ønsker å jobbe som vektere og bli i yrket.

– Omfanget av hva vektere gjør, og antall vektere i samfunne,t har økt betydelig siden dagens lov om vaktvirksomhet kom i 1988, uten at opplæringen er blitt tilpasset dette. Derfor er det, både av hensyn til samfunnet og vekterne selv, på høy tid at opplæringen tilpasses de utfordringene som ligger i yrket. For at en vekter skal kunne håndtere sine pålagte arbeidsoppgaver på en forsvarlig måte for alle parter, må opplæringen styrkes betraktelig i forhold til dagens opplæring. Fire til fem uker opplæring er et minimum av hva som bør være, sier Trond Karlsen til FriFagbevegelse.no

Les mer om kritikken her:

http://www.frifagbevegelse.no/nyhetsbrev/article5422820.ece

Meld deg på Aktuell Sikkerhets ukentlige nyhetsbrev her:

http://www.aktuellsikkerhet.no/id/10474.0

"
Powered by Labrador CMS