brann11.JPG

Bor i potensielle brannfeller

Altfor mange nordmenn har for lite kunnskap om strømsikkerhet i hjemmet, noe som gjør at mange bor i potensielle brannfeller.

Publisert

(Illustrasjonsfoto: Even Rise)

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand Skadeforsikring.

Sju av ti nordmenn kobler tre eller flere elektriske artikler til løse skjøteledninger. I en pressemelding formidler forsikringsselskapet at det er behov for økt kunnskap om elektrisitet.

– Mange har nok en oppfatning av at strøm bare er noe som er til stede i boligen, noe som får ting til å fungere. Få tenker på at for stor belastning over tid kan føre til varmgang, som igjen kan føre til brann, sier direktør Tom Granquist i Storebrand Skadeforsikring.

Tall fra FNO viser at over halvparten av alle innrapporterte branner skyldes elektriske artikler. Granquist understreker at skjøteledninger ofte er mer slarkete en fastmontert veggkontakt. Det medfører ifølge direktøren mer motstand, og enda mer varme.

– Ved vanlig bruk blir en stikkontakt litt varm. Kobler du til fire apparater som trekker like mye strøm, så vil det gå fire ganger så mye strøm og 40 ganger så mye energi i stikkontakten. Da utvikles det 40 ganger så mye varme. Ved feilkobling kan det begynne å brenne, sier han.

– Behovet for oppvarming er større og bruken av skjøteledninger og varmeovner øker. Å koble flere 2000 watts ovner til en skjøteledning anbefales ikke. Folk må sjekke at skjøteledningen er dimensjonert for den bruken den skal brukes til, sier han, og anbefaler å få en godkjent elektriker til installere flere faste stikkontakter i hjemmet. – Disse får ikke samme type mekanisk slitasje som skjøteledninger får.

Det sier branninspektør Sigurd Dalen, som hevder at faren for brann som følge av feilkoblede skjøteledninger er størst om vinteren.

Han påpeker at økt allmenninnsikt om hvordan strøm fungerer, er veien å gå for å forebygge elektriske brannårsaker.

– Strøm er på mange måter et fagspråk som tilhører elektrikere, og ikke mannen i gata. Hadde flere hatt innsikt i hvordan et strømnettverk fungerer fra sikringsskap og ut til de enkelte stikkontakter i boligen, ville det ført til en riktigere bruk av strøm. Da ville vi også hatt færre tragiske boligbranner, sier han.

Riktig bruk av skjøteledninger:

* Pass på at ikke skjøteledningen ligger og samler støv, og utsettes for støt. Det anbefales å montere skjøteledningen på veggen om det er mulig.

* Bruk en skjøteledning med passe lang tilførselsledning, slik at flere meter med løs kabel under sofaen unngås.

* Har du ekstra ledningmeter, kveile disse sammen og fest det opp fra gulvet. Ikke lag for store kveiler. For mange ”runder” i kveilen kan føre til økt temperatur i ledningen.

* Ikke bruk skjøteledning til produkter som medfører langvarige høye belastninger, som f. eks varmeovner, varmtvannsberedere eller lignende.

* Alle koplinger er svake punkt i et elektrisk anlegg. Ikke sett flere forgrenere i hverandre. Unngå også å seriekople flere skjøteledninger. Velg heller en skjøteledning med lenger tilførselsledning.

* Ikke legg skjøteledning fra rom til rom. Unngå å legge skjøteledning inne fra huset og ut i friluft.

* Har du barn, eller er det barn der skjøteledningen brukes, bør den ha barnevern

* Sjekk skjøteledningen for skader før og etter bruk.

* Ta gamle sprø misfargede skjøteledninger ut av bruk

Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

Powered by Labrador CMS