statoil

Pepret ledelsen med sikkerhet-kritikk

Onsdag ble det kjent at Statoil pumper 200 000 kroner inn i statskassen hver time. De ansatte kritiserer ledelsen for å prioritere økonomi foran sikkerhet.

Publisert

Statoilledelsen må tåle massiv kritikk fra ansatte som mener økonomi settes foran sikkerhet. (Foto: Helle Hynne)

Aftenposten skriver at det har vært flere sammenstøt mellom Statoil-ledelsen, de ansatte og deres tillitsvalgte etter Gullfaks C-hendelsen i fjor vår. Avisen skriver at det så sent som denne uka har vært oppvaskmøte. Det skal også ha vært et internt nettmøte i høst, der ledelsen ble pepret med kritikk og kritiske spørsmål.

– Spørsmålene om sikkerhet viser stor grad av mistillit til ledelsen og dens prioriteringer. Flere ansatte er bekymret for underrapportering av hendelser, og at ansatte ikke tør å si fra om forholdene ute i havet, skriver Aftenposten.

Spørsmålene kunne stilles anonymt av de ansatte. I tillegg til sikkerhet, var også opplæring et av temaene.

En ansatt nevner at kritisk vedlikehold utsettes, eller ikke gjennomføres hvis det krever nedstegning av produksjonen, og at viktige og nødvendige, sikkerhetsrelaterte utbedringer kuttes fordi de ”koster for mye”.

Det kom ifølge Aftenposten, også påstander om at ansattes høringssvar til Statoils interne granskningsrapport om Gullfaks C-hendelsen ikke ble tatt med, selv om de senere viste seg å samsvare med kritikken i Petroleumstilsynets rapport.

– Hvorfor ble det valgt å publisere den interne granskningsrapporten når alle som var involvert i operasjonen, kunne se at den hadde feil fokus og var full av feil og halvsannheter, spør en ansatt.

Dette skriver Aftenposten, som også bringer til torgs ledelsens svar på dette spørsmålet:

– Når jeg leser aviser, lurer jeg på om det er sikkert å jobbe offshore. Blir bekymret når jeg ser hvor mye av det sikkerhetskritiske vedlikeholdet som ikke er utført?

– Det er riktig at vi for tiden har et etterslep på vedlikehold av sikkerhetskritisk utstyr, refererer Aftenposten, som også hevder at Statoil-ledelsen påstår at media som regel gir et svært upresist bilde og vinkler mot det dramatiske.

Statoilledelsen erkjenner ifølge Aftenposten at hendelsen på Gullfaks C var meget alvorlig, at den hadde storulykkepotensiale og at granskningen viser manglende etterlevelse av egne krav.

Nylig trakk Owe Ingemann Waltherzøe seg som hovedverneombud. Dette gjorde han ifølge Aftenposten i protest mot mangelen på sikkerhetsarbeid.

– Det er en utbredt oppfatning at sikkerhetsarbeidet tilhører festtalene. Det går ikke så mye på viljen, men mer på evnen. Statoil er i ferd med å organisere seg inn i noe jeg er redd blir en stor ulykke, sier han til Aftenposten.

Statoils pressetalsmann Ola Anders Skauby sier ifølge Aftenposten, at dersom ansatte har uttrykt manglende tillit til Statoils ledelse, er det grunnlag for en diskusjon om dette.

– Men en slik diskusjon ønsker vi å ha direkte med de ansatte, sier Skauby til Aftenposten.

Nestenulykken på Gullfaks C skjedde 19. mai i fjor. Da strømmet det gass, ukontrollert, opp til plattformdekket, noe som kunne ha medført brann og eksplosjon på plattformen. Politiet har besluttet å starte etterforskning og Petroleumstilsynet har konkludert med at det bare var tilfeldigheter som hindret en stor ulykke.

Powered by Labrador CMS