P1000533.JPG

Kameraer sprengt i filler trodde bombemannen kunne være vekter

Halvparten av overvåkingsskjermene i vaktsentralen hos Departementenes Servicesenter gikk i svart da bombebilen gikk i lufta 22. juli. Årsaken var at en rekke kameraer var sprengt i filler.

Publisert

Sikkerhetsvaktene i Regjeringskvartalet hilste blant annet på daværende justisminister Knut Storberget få dager etter bombeeksplosjonen. Tirsdag vitnet en av disse vaktene i tingretten og fortalte om videobilder av terrorhandlingen. (Arkivfoto: Even Rise)

Det er sikkerhetsvakt Tor Inge Kristoffersen i Departementenes Servicesenter (DSS) som sier dette til TV 2:

– Vi så på skjermene våre. Halvparten av dem ble borte fordi kameraene var sprengt vekk, og det var svart røyk, sier han i dette intervjuet.

Forut for dette hadde Kristoffersen registrert den parkerte bombebilen på skjermene etter å ha blitt varslet fra resepsjonen. Sammen med en kollega spolet de bildene tilbake for å se om de kunne lokalisere hvor sjåføren hadde tatt veien. Samtidig som de skulle sjekke hvem bilen var registrert på, smalt den kraftige bomben.

Etter å ha varslet politiet, ble det igangsatt sikring av dataserverne for å bevare videomaterialet til politiets etterforskning.

Ut fra overvåkingsbildene trodde sikkerhetsvaktene at mannen som parkerte bombebilen kunne være vekter.

– Vi syntes det så ut som om han bar vekteruniform. Vi så ingen våpen på de første bildene, sier Kristoffersen, som ifølge TV 2 poengterer at det ikke var uvanlig at vektere parkerte ved høyblokken.

– Det var fellesferie og mye vikarer rundt omkring. Flere departementer hadde avtale med vaktselskaper om henting av papirer til makulering, så det har vært vektere i både R4 og R5 for å hente makuleringspapirer. En periode var det også en minibank i R5 som vektere fylte og tømte.

Kristoffersen sier til TV 2 at taket i den underjordiske vaktsentralen i Regjeringskvartalet bølget, nærmest som et vann.

– Det var et voldsomt smell, ikke et smell – men et dypt drønn, sier Kristoffersen, som tirsdag var 22. juli-rettssakens første vitne.

Overlege ved Norsk folkehelseinstitutt Arne Stray Pedersen, beskriver ifølge Dagbladet at styrken på eksplosjonsvinden kan sammenlignes med vind i orkan styrke.

– Ved orkan snakker man om vind på 40 til 50 meter per sekund. Eksplosjonsvinden er den siste og kanskje farligste mekanismen. Treff fra fragmenter som er den hyppigste årsak til alvorlige skader hos overlevende. De kommer litt etter at trykkbølgen har passert, og får svært stor hastighet. Fragmentene får sin energi fra trykkbølgen og blir skutt ut som et prosjektil fra et våpen, sier han.

"
Powered by Labrador CMS