Overvåkingskamera

Advarer mot overvåkingsbilder på sosiale medier

Publisering av overvåkingsbilder på sosiale medier blir stadig mer vanlig, og har i mange tilfeller vært avgjørende med tanke på å oppklare lovbrudd. Men slik publisering kan også være straffbart.

Publisert

Å offentliggjøre overvåkingsbilder på sosiale medier kan koste deg dyrt. (Arkivfoto)

– Dette vil være å regne som en ulovlig utlevering av sensitive personopplysninger, og da bryter du faktisk loven. Hvis du får opptak av noe som er straffbart, for eksempel innbrudd, skal du levere dette til politiet, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet til NRK Telemark.

Han understreker at Datatilsynet starter etterforskning dersom de får informasjon om at slike videoopptak er publisert, og at dette kan resultere i overtredelsesgebyr. I spesielle tilfeller, som anses å være grove, blir publiseringen anmeldt til politiet.

Kommunikasjonsrådgiver innenfor sosiale medier, Astrid Valen-Utvik, sier til NRK at vi i tiden fremover vil se en økning i tilfeller av politisaker som publiseres på nettet.

– Vi ser flere og flere eksempler på at folk selv bruker sosiale medier som virkemiddel i saker som også er politisaker. Dette er noe vi kommer til å se mer av, sier Valen-Utvik.

Hun mener folk må tenke seg ekstra om før slik informasjon publiseres:

– Det å legge ut bilder av gjerningsmenn på sin egen profil med navn, er ikke særlig trygt. Spesielt ikke hvis du treffer feil folk. Det er å ta lov i egne hender.

Her kan du lese om Oslo-restauranten som offentliggjorde bilder av en innbruddstyv med lovnad om dusør for tips som kunne føre til pågripelse.

Dette har Aktuell Sikkerhets tidligere skrevet om butikkeiere som er bøtelagt og som risikerer etterforskes for offentliggjøring av overvåkingsbilder.

"
Powered by Labrador CMS