Byttet ut etter 22. juli

Hva har Knut Storberget, Janne Kristiansen, Ole Peder Nordheim, Morten Ruud, Hans Olav Østgaard og Anstein Gjengedal felles?

Publisert

Samtlige har sluttet som ledere i etater som var sentrale i 22. juli 2011. Det er Aftenposten som i dag omtaler avgangene i forbindelse med at 22. juli-kommisjonens rapport kommer mandag. De nevner også tidligere politidirektør Ingelin Killengreen. Hun gikk av på begynnelsen av 2011.

Aftenposten skriver at det er ventet omfattende kritikk mot både etater og enkeltpersoner.

– Spørsmålet om hvem som må trekke seg vil ikke gjelde syv av de mest sentrale toppsjefene fordi de nye sjefene ikke kan ta ansvar for det som skjedde før de tiltrådte, skriver Aftenposten.

Knut Storberget.Gikk av som justisminister i november 2011. Hadde bestemt seg for dette av familiære grunner lenge før terrorhandlingene 22. juli.

Janne Kristiansen.Gikk av som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste i januar 2012. Årsaken var at hun røpet forhold rundt norske agenter i Pakistan. Hun hadde lenge vært under hardt press for sin håndtering av 22. juli og den påfølgende etterforskningen.

Morten Ruud.Gikk av som departementsråd, som er den øverste embetsstillingen i Justisdepartementet. Trakk seg ifølge Aftenposten dagen etter at justisansatte hadde vitnet under 22. juli-saken i vår.

Hans Olav Østgaard.Gikk av som assisterende departementsråd i Justisdepartementet samme dag som Ruud.

Anstein Gjengedal.Gikk av med pensjon som politimester i Oslo sommeren 2012. Dette var bestemt før 22. juli i fjor.

PolitimesterSissel Hammersitter fortsatt i stillingen sin som politimester i Nordre Buskerud politidistrikt. Hun har tidligere uttalt til Aftenposten at hun blir sittende så lenge hun har tillit.

– Vi har levd med kritikken i mer enn et år, og 13. august blir en milepæl både for meg og mannskapet. Jeg vet ingenting om rapportens innhold, men vi forbereder oss så godt som mulig med de tiltak som Politidirektoratet anbefaler, sier hun.

Magne Lerø, som er redaktør i Ukeavisen Ledelse, sier til Aftenposten at det er svært vanskelig å være toppleder i situasjoner som 22. juli, og at det derfor er naturlig at ledere går av:

– I slike situasjoner krever offentligheten både rask handling og at handlingene er riktige. Samtidig vil vi holde lederne fullt ansvarlige for beslutningene som tas. Ofte føler folk at det er rimelig at noen går av og tar konsekvensen av saken. Det er en veldig synlig måte å signalisere på at noe er alvorlig. Men det er viktig å huske at selv om man har fått kritikk, er det mulig å legge saken bak seg. Kritikk må ikke med en gang gjøres til et spørsmål om hvem vi kan hugge hodet av, sier Lerø til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS