Krever avklaring om sikkerhetsbransjens rolle

NHO Service understreker at sikkerhetsbransjen blir berørt også neste gang Norge rammes av en krisesituasjon. For å være forberedt og vite hva som forventes av de private, minner aktørene om at de må innlemmes i de offentlige sikkerhetsplanene.

Publisert

Administrerende direktør Petter Furulund er klar i sin tale etter at Ap-representanten Jan Bøhler, i beste sendetid på NRK, ga sikkerhetsbransjen det han karakteriserer som en real kalddusj.

– Fremskrittspartiets Per Sandberg, leder av Stortingets justiskomité, sa tidligere denne uken at det haster med å få vekterne inn i offentlige beredskapsplaner for å øke sikkerheten. Dette er noe bransjen har etterlyst i lang tid.

Han fikk negativt svar fra Arbeiderpartiets talsmann Jan Bøhler, som uttalte at forslaget strider mot et viktig prinsipp. Dette forklarte han med at beredskapen som ble satt på prøve 22. juli var førstelinjeberedskapen, og at den må være kjernedelen av det offentlige sikkerhetsarbeidet, sier Furulund på NHO Service sine hjemmesider.

Også Høyres justispolitiske talsmann, André Oktay Dahl er enig med Per Sandberg og Petter Furulund.

Furulund fremhever at sikkerhetsbransjen på ingen måte ønsker å ta politioppgaver eller oppgaver de andre nødetatene har ansvar for.

– Men 22. juli var en tydelig demonstrasjon på at sikkerhetsbransjen i Norge er en ressurs for politiet i en krisesituasjon. Vekterne reddet liv, og bisto politiet og det offentlige hjelpeapparatet på en eksemplarisk måte. Derfor er det et klart behov for en avklaring knyttet til hvilke forventninger det offentlige har til bransjen ved større hendelser som ulykker eller terroraksjoner. Dette kan kun skje gjennom et mer formelt samarbeid og involvering i beredskapsplaner og trening, sier Petter Furulund på NHO Service sine nettsider.

– Vi trodde Regjeringen var åpne for å ta sikkerhetsbransjen med i de offentlige sikkerhetsplaner. Men etter Jan Bøhlers kalddusj er det nå full forvirring om hva Arbeiderpartiet mener om denne saken. Bøhler setter opp et kunstig motsetningsforhold mellom det offentlige sikkerhetsapparatet og den private sikkerhetsbransjen. I fjor skrev daværende justisminister følgende i et brev til André Oktay Dahl: ”Ut fra grunntanken om at bekjempelse av kriminalitet er et fellesansvar, vil et godt og strkturert samarbeid mellom politiet og sikkerhetsindustrien ha en stor betydning for resultatene”, legger han til.

Her hos NHO Service kan du lese mer om Furulunds argumentasjon og hvilke bidrag den private sikkerhetsbransjen bidro med etter fjorårets terrorhandlinger i Oslo sentrum og på Utøya.

Her kan du lese lederen i det kommende Aktuell Sikkerhet, om 22. julikommisjonen som ikke har nevnt vekternes innsats i det hele tatt.

Her kan du lese svaret fra Bøhler hos NRK.

"
Powered by Labrador CMS