Alvorlige brannmangler i fengsel

Sikkerheten for de 70 innsatte i Bruvoll fengsel får stryk-karakter i en fersk brannteknisk analyse. Regiondirektør Sjur Strand sier til Aktuell Sikkerhet at en utbedring trolig blir så kostbar at eneste alternativ er å rive eksisterende fengsel og bygge nytt.

Publisert

Både Statsbygg og Kriminalomsorgen er lykkelige over at fengslet i Nord-Odal har vært skånet for branntilløp. Fagfolk sier nemlig at bygningsmassens sammensetning i Bruvoll fengsel, er slik at det minste branntilløp kunne endt med overtenning langt raskere enn i mange andre fengsler.

– Vi kunne ikke leve med den risikoen, og satte umiddelbart inn akutte tiltak, sier avdelingsdirektør i Statsbygg, som eier Bruvoll fengsel, Svein Håkon Harv.

Aktuell Sikkerhet har fått tilgang til opplysninger fra den hemmeligstemplede analyserapporten, og kan blant annet avsløre at Kriminalomsorgen har sett seg nødt til å leie inn ekstramannskaper for nærmere 150 000 kroner i måneden. Dette er bare ett av tiltakene som er satt inn for å bedre brannsikkerheten på Bruvoll.

– Vi har styrket bemanningen med tre personer for å kunne gjennomføre nødvendige brannrunder, og for å opprettholde tilfredsstillende årvåkenhet i brannforebyggende hensikt, sier regiondirektør Sjur Strand i Kriminalomsorgen nordøst til Aktuell Sikkerhet.

Han erkjenner at han ble overrasket da han leste den branntekniske rapporten som var klar i september.

– Jeg tror alle parter ble overrasket over hvilket gjennomgående behov som eksisterte. Det ble avslørt flere kritikkverdige forhold enn forventet. Hadde vi blitt rammet av brann før høstens tiltak ble iverksatt, ville det medført dramatiske konsekvenser både for innsatte og ansatte, sier Strand.

Førstkommende mandag, 3. desember, skal Statsbygg og Kriminalomsorgen møte brannvesenet i Nord-Odal.

– Hensikten er å synliggjøre den prosessen vi er i, presentere den branntekniske analysen og legge frem de tiltakene vi mener er tilstrekkelige på kort sikt, sier Harv, og legger til:

– Dersom brannvesenet er uenige, gir de oss enten pålegg om gjennomføring av ytterligere tiltak, eller i verste fall kan de vedta stenging.

Etter at Statsbygg overtok fengslene i Norge for snart fire år siden, ble det bestemt at samtlige av dem skulle gjennomgå grundige branntekniske analyser. Dette arbeidet utføres av Brannsafe AS, og skal være ferdig innen utgangen av 2014. Harv understreker at fengslene bar preg av mangelfullt vedlikehold over lang tid da de skiftet eier. Han mener dette også gjenspeiler en manglende innsats når det gjelder brannsikring opp gjennom årene.

– Konsekvensene av analysen på Bruvoll er mer omfattende enn hva som er kommet frem ved de øvrige fengslene som hittil er undersøkt, sier eiendomsforvalter Kirsten Sundland i Statsbygg.

– Da analyserapporten forelå i september, måtte vi gjøre umiddelbare grep. Som ansvarlig byggeier kunne vi ikke leve med den brannrisikoen som var. Vi følte at vi måtte sette inn akutte tiltak for å ivareta alles sikkerhet, sier Harv.

Han ønsker ikke å gå i detalj på hvilke tiltak som er iverksatt for at Bruvoll fortsatt kan holdes åpent.

– Det er snakk om organisatoriske tiltak slik at det kan reageres raskt dersom det begynner å brenne. Det handler om varslingstider og evakueringsforhold. Rapporten avslørte også noen bygningstekniske utfordringer. Alt dette har vi og Kriminalomsorgen et tett og godt samarbeid om, sier Harv.

– En konsekvens i forbindelse med utbedringsarbeidene kan også bli at soningsplasser stenges midlertidig slik at det blir plass til håndverkere, sier Kirsten Sundland.

Aktuell Sikkerhet vet at også flere av de innsattes arbeidsaktiviteter er innstilt som en følge av avsløringer under branninspeksjonen. Dette gjelder blant annet platebearbeiding med sveiseutstyr og bilverkstedvirksomhet i etasjen under mange av forlegningsrommene.

– Har brannsikkerheten i Bruvoll fengsel vært et forsømt tema?

– Nei, vi mener at brannsikkerheten i fengslet har vært i henhold til lover og regler. Men en grundig brannteknisk analyse utført av profesjonelle, vil alltid finne forhold som en brannvernorganisasjon normalt ikke oppdager. Det er nettopp derfor vi leier inn brannfaglig kompetanse til å gjennomgå samtlige fengsler, sier Harv.

Bruvoll fengsel er en av tidligere justisminister Knut Storbergets babyer. For å redusere soningskøene, klarte han å få politiets tidligere øvingsanlegg på Bruvoll gjort om til midlertidig fengsel i 2006. I 2009 ble statusen endret til permanent fengsel med 70 plasser.

– Bruvoll var opprinnelig et sivilforsvarsanlegg, bygd på 50-tallet for en helt annen bruk enn dagens. Kostnadene med å tilfredsstille de pålegg vi har fått med tanke på brannsikkerhet, vil trolig bli så høye at eneste alternativ er å rive eksisterende bygningsmasse og bygge nytt på Bruvoll, sier Sjur Strand til Aktuell Sikkerhet.

Powered by Labrador CMS