Faremo

Byråkratiet forsinker bombe-sikring av vinduer

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo går tilbake på at det er leverandørforsinkelser som er årsaken til at flere departementer mangler sikring med såkalt bombefilm. Hun forklarer det i stedet med krevende regler for anbudskonkurranser.

Publisert

André Oktay Dahl (H) er fortsatt ikke fornøyd med svaret fra justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap). (Arkivfoto: Even Rise)

Under spørretimen i Stortinget tirsdag, uttalte Grete Faremo (Ap) seg om årsaken til at vinduene i flere departementer mangler såkalt bombefilm. Det gjorde hun med utgangspunkt i spørsmål fra André Oktay Dahl (H). Hun sa blant annet:

"Når det gjelder dette filteret som vi ønsker på vinduene, så har det faktisk – og dessverre – blitt så etterspurt i Norge, at jeg også har forhørt meg om hvordan det faktisk har påvirket leveransemulighetene. Og det er forsinkelser."

Allerede før spørretimen var ferdig, kunne Aktuell Sikkerhet tilbakevise justisministerens påstand:

– Vi er dynamiske og setter inn så mange montører som det til enhver tid er bruk for, og per i dag har det ikke vært noen begrensninger på film. Alle prosjektene vi er involvert i har løpende fremdrift, kommenterte daglig leder Per Ove Paulsen i Mil Sec.

Mil Sec leverte 15 000 kvadratmeter bombefilm til departementene før 22. juli 2011. I ettertid har selskapet levert cirka 5000 kvadratmeter til justisdepartementets midlertidige lokaler.

Nå utdyper Grete Faremo svaret sitt, og understreker at det er Fornyingsdepartementet som har ansvaret for sikkerhetstiltakene i departementsfellesskapet.

– Fornyingsdepartementet opplyser at det i hovedsak er to grunner til at det har tatt tid å få sikret fasadene. Det har vært krevende å inngå de nødvendige kontraktene etter reglene om anbudskonkurranser. I tillegg må enkelte fasader sikres med mer en folie. Det har ikke vært forsinkelser i leveransen av glassikringsfolie, noe jeg kunne gi inntrykk av, men levering og montering av de særskilte sikkerhetselementer er tidkrevende, sier Faremo til Aktuell Sikkerhet.

André Oktay Dahl mener at dette er eksempel på at anbudsreglene kan være for hemmende for nasjonalsikkerheten.

– Jeg forstår at vi trenger både byråkrati og regler, men hva vil statsråden gjøre fremover for å få fortgang i ulike sikkerhetstiltak – som for eksempel sikring av vinduer? Det var nettopp dette jeg ønsket svar på. Jeg behøver ikke å få høre hva som er gjort, men som som foreløpig ikke har gitt resultater. Dette blir som å være med på en reunion av komedieserien ”Ja vel, herr statsråd”, sier Oktay Dahl.

Statsbygg utlyste ifølge Faremo en anbudskonkurranse i 2012 på foliering av glass i departementsbygningene, og mottok fem tilbud. Kun ett av tilbudene oppfylte konkurransegrunnlagets krav. Ut fra en helhetsvurdering valgte Statsbygg i juli 2012 å avlyse anbudskonkurransen.

– En ny konkurranse ble utlyst høsten 2012 med forespørsel om ulike kvaliteter for å kunne tilpasse sikringstiltak til ulik sårbarhet. En rekke kontrakter er i denne forbindelse signert i januar/februar 2013. Statsbygg har nå de nødvendige kontraktene for å sikre levering av ulike typer folie til statlige bygg, sier Faremo.

– Dette er et godt eksempel på hvorfor det gikk galt 22. juli. Jeg mener tiltakene kunne vært iverksatt for lenge siden. Når nasjonale sikkerhetshensyn forsinkes av et komplisert byråkrati, må de ansvarlige gjøre noe med årsakene til at byråkratiet ikke håndterer dette raskere, sier Oktay Dahl.

Mil Sec er et av de seks firmaene som nå i februar inngikk rammeavtale med Statsbygg om levering av såkalt bombefilm.

Her kan du lese mer i Aktuell Sikkerhet fra spørretimen i Stortinget.

"
Powered by Labrador CMS