IMG_2608

– Har hele tiden hatt bombefilm-kapasitet

Justisminister Grete Faremo hevdet i dagens spørretime at det som følge av økt etterspørsel, er blitt forsinkelser rundt levering og montering av såkalt bombefilm i Norge. – Vi har aldri mottatt noen forespørsel det ikke har vært mulig å ekspedere fortløpende, sier daglig leder Per Ove Paulsen i Mil Sec.

Publisert

- Vi har hele tiden hatt kapasitet til å montere, og tilgangen på bombefilm er stor, sier Per Ove Paulsen. (Foto: Even Rise)

Mil Sec monterte 15 000 kvadratmeter ”bombefilm” på vinduene i Regjeringskvartalet mellom 2007 og 2011. Dette reddet trolig mange menneskeliv da 22. juli-bomben eksploderte.

I tiden etter terrorangrepet, har sikkerhetsfirmaet ifølge Paulsen montert nesten 5 000 kvadratmeter film på vinduene i Justisdepartementets midlertidige lokaler.

I dagens spørretime i Stortinget påsto Høyre-representant og justispolitiker André Oktay Dahl at dagens regjering ikke har tatt innover seg og gjort utbedringer innen ulike sikkerhetsutfordringer.

– Det er akkurat det samme som ble påpekt i 2006, i 2011 og i 2012. Hvorfor tar det så lang tid for denne regjeringen å ta tak i det som er påpekt i årevis, spurte Oktay Dahl, og brukte Dagsrevyens reportasje om departementsansatte som fortsatt sitter utrygge bak usikrede vinduer, som eksempel:

– Jeg tar sterk avstand fra at vi ikke har tatt tak i noe. At vi får oppslag i media om ting som ikke fungerer godt nok, det aksepterer jeg. Jeg vil til slutt minne Oktay Dahl om at det er fornyingsdepartementet som har ansvaret for sikkerheten i departementsfellesskapet. Når det gjelder dette filteret som vi ønsker på vinduene, så har det faktisk - og dessverre - blitt så etterspurt i Norge, at jeg også har forhørt meg om hvordan det faktisk har påvirket leveransemulighetene. Og det er forsinkelser, hevdet justisminister Grete Faremo i sitt svar.

– Stemmer det at det har vært kapasitetsproblemer når det gjelder tilgang på sikkerhetsfilm og montering av denne?

– Vi er dynamiske og setter inn så mange montører som det til enhver tid er bruk for, og per i dag har det ikke vært noen begrensning på film. Alle prosjektene vi er involvert i har løpende fremdrift, sier Paulsen.

- Jeg kommer til å sende et nytt spørsmål om dette til statsråden. Foreløpig vil jeg gå så langt som å antyde at hun kan ha vært farlig nær å feilinformere Stortinget, kommenterer Oktay Dahl etter spørretimen.

Det har foreløpig ikke lykkes Aktuell Sikkerhet å få noen ytterligere kommentar fra justisminister Grete Faremo.

Mil Sec og Statsbygg signerte tidligere i februar en rammeavtale om levering av sikkerhetsfolie og montering. Det er ikke angitt i avtalen hvorvidt dette omfatter lokaler som huser noen av departementene.

Prosjektsjef Anders Wethal i Statsbygg bekrefter overfor Aktuell Sikkerhet at det er inngått rammeavtaler med seks ulike firmaer, og at avtalene gjelder ulike typer produkter og sikkerhetsnivåer på filmen.

Etter det Aktuell Sikkerhet erfarer, er det det kompliserte regelverket for offentlig anskaffelse av varer og tjenester som er årsaken til at avtalene ble klare først i vinter.

– Avtalene sikrer rask levering av film til statlige bygg. Det er ikke opp til meg å bestemme hvilke bygg og vinduer filmen skal brukes på, sier Wethal.

Powered by Labrador CMS