Brikke mot brann

Fire gründere har laget en liten brikke som skal forebygge brann. Den geniale oppfinnelsen kan redusere det årlig skadeomfanget i Norge med 340 millioner kroner.

Publisert

– Brikken er kalt ETIM, som er en forkortelse for Electric Temperature Increase Monitoring. Den monteres enkelt inne i stikkontaktene, skriver Oppland Arbeiderblad.

Brikken kommuniserer trådløst med et kontrollpanel. Om noe er galt og temperaturen stiger, varsles kontrollpanelet som igjen varsler eieren før temperaturen blir kritisk høy. Huseieren får dermed, ifølge Oppland Arbeiderblad, god tid til å foreta nødvendige tiltak før brann oppstår.

– Om huseieren ikke svarer systemet, vil en melding kunne sendes til et vaktselskap, eller til energiselskapet og eventuelt til slutt til brannvesenet om det skulle være behov. En slik innretning kan spare Norge for 70 branner i året, noe som tilsvarer et skadeomfang verdt 340 millioner kroner, skriver Oppland Arbeiderblad.

Gründerne bak brikken er Stig Brusveen, Anders Sande, Otto K. Sønju og Arne D. Danielsen. De to førstnevnte er ingeniører ved Nammo, og var de som jobbet frem ideen. Danielsen har vært engasjert som konsulent med kommersialisering av forskningsprodukter både ved NTNU og SINTEF, mens Sønju har samarbeidet i flere gründerprosjekter både i og utenfor universitets- og forskningsmiljøet i Trondheim.

– Vi håper å få ETIM ut i år. I første omgang rettet mot landbruk og eventuelt også offshore der branner er særlig ødeleggende, sier Danielsen til Oppland Arbeiderblad.

ETIM har patent både i Norge og USA. For Europa og Canada er patentsøknadene foreløpig til behandling.

– I Norge er det i dag 180 millioner kontaktpunkter i elektriske anlegg, sier Danielsen.

Les mer i Oppland Arbeiderblad.

"
Powered by Labrador CMS