sykehusvektere Riksen

Forsvarer bruk av vektere i pasient-situasjoner

- Vekterne er kompetente mennesker, som er ansatte ved sykehuset og som har lov til å gripe inn hvis det står om liv og helse.

Publisert

Bruken av vektere ved Oslo Universitetssykehus granskes av Helsetilsynet. Her er to av vekterne på Rikshospitalet. (Illustrasjonsfoto: Even Rise)

Ola Steen er leder for Akutt psykiatrisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus. Overfor Dagbladet forsvarer han bruken av vektere i situasjoner der psykiatriske pasienter skal leges i belter.

Det var NTB som mandag avslørte at Helsetilsynet nå behandler spørsmålet om hvorvidt vektere har lov til å bistå i slike situasjoner. Mental Helse raser over bruken av vektere.

– Når du er på et sykehus skal du bli møtt av helsepersonell, og når en situasjon er så krevende skal du bli møtt av kompetente mennesker, sier generalsekretær Bjørn Lydersen til Dagbladet.

– Forrige gang vektere var innblandet i en farlig situasjon med en psykiatrisk pasient, forsøkte cirka 12 ansatte å få kontroll på vedkommende. Da dette ikke hjalp, måtte vi tilkalle vektere, sier Ole Steen til avisen.

– Det r en veldig uheldig situasjon. I dette tilfellet dreier det seg om en person fullstendig ute av kontroll. Men det skal være sagt at det er uhyre sjeldent at vektere er innblandet i situasjoner med pasienter, legger han til.

Sikkerhetssjef ved Oslo Universitetssykehus, Gry Strand, sier til Dagbladet at vekterne som tilkalles i slike tilfeller er godt forberedte.

– Dette er kompetente mennesker som jobber ved sykehuset. De har tilrettelagt kursing, og alle er ansatte ved sykehuset. Og vekterne har lov til å gripe inn når det står om liv og helse, sier hun.

Her kan du lese mer i Dagbladet, hvor Mental Helse blant annet stiller spørsmål om vekterne brukes fordi de har muskler og fordi de bruker uniform.

"
Powered by Labrador CMS