Strakstiltak mot alvorlige hendelser

Innen høstens skolestart skal politiledelsen ha laget ferdig og presentert en ny, oppdatert veileder for forebygging av alvorlige hendelser, blant annet skoleskyting. Det manes til samarbeid mellom utdanningsinstitusjonene og politi- og beredskapsetatene, helst uten at private aktører engasjeres.

Publisert

Det er Aftenposten som i dag, fredag, omtaler de nye strakstiltakene mot blant annet skyteepisoder. Arbeidet kom i gang da Kunnskapsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet besluttet å lage en ny oppdatert veileder for å forebygge skyteepisoder på norske skoler, utdanningsinstitusjoner og i barnehager.

– Dette var fire dager etter skoleskytingen på Sandy Hook Elementary school i Newton i Connecticut i USA hvor 20 skolebarn og seks ansatte ble drept, skriver Aftenposten.

Politiinspektør Erling Børstad i Politidirektoratet sier til avisen at det i 2009 ble utarbeidet et tilsvarende program, men at tiltakene ikke ble gjennomført over alt. Nå er målet, ifølge Aftenposten, å oppnå 100 prosent dekning hos alle barnehager, skoler, universiteter og høyskoler i hele landet, samt hos alle skoleeiere.

Justisdepartementet ønsker at den nye veilederen ikke bare handler om beredskapsplaner og krisehåndtering, men at barnehagene og skolene også lager en helhetlig strategi for forebygging mot det de kaller ”alvorlige skolehendelser”.

– Første del av programmet er å lage skriftlige veiledere. Del to går på det viktige arbeidet med å få det lokale forebyggende samarbeidet til å fungere, for eksempel mellom skoleledere og politirådet i kommunene, sier Børstad til Aftenposten, hvor det også går frem at implementeringen av veilederen skal foregå i regi av hvert enkelt politidistrikt gjennom kommende høst og vinter.

Justisdepartementet ønsker å finne ut om private sikkerhetsaktører kan hjelpe til med å forebygge skyteepisoder ved barnehager og utdanningsinstitusjoner. Det poengteres samtidig at private ikke kan benyttes til oppgaver som klart ligger innenfor politiets ansvarsområde. Denne problemstillingen skal Politidirektoratet ifølge Aftenposten se på.

– Vi kommer ikke til å legge opp til noe forbud mot at skoleeiere bruker private sikkerhetsrådgivere, vi vil bare kartlegge i hvilken grad det trengs, sier Børstad til Aftenposten.

Direktør Dag Thomas Gisholt i Utdanningsdirektoratet sier at arbeidet i regionene skal være koordinert sammen med beredskapsansvarlige i kommunene, slik at aktivitetene også bygger på risikovurderinger og beredskapsplaner i kommunene.

Ifølge Aftenposten håper han ikke det blir behov for å bruke private.

– Vi ønsker at utdanningssektoren ikke skal behøve å bruke ekstra ressurser på å engasjere private eller kommersielle aktører i markedet, og veilederne vil derfor anbefale at samarbeidet gjennomføres i nært samarbeid mellom utdanningsinstitusjonene og politi- og beredskapsetatene i kommunene, sier Gisholt til Aftenposten.

Her kan du lese hele Aftenposten-artikkelen om strakstiltakene mot skyteepisoder.

"
Powered by Labrador CMS