Ingeborg Haukerud
Ingeborg Beslag & Låssystemer har holdt det gående i 25 år. Bedriften er en suksess, men Ingeborg Haukerud hviler ikke på laurbærene. Hun er klar på at bedriften trenger effektivisering og nytenking.

Ingeborg jubilerer:

– Ingen ting kommer av seg selv

Selv om kundene strammer inn livreima og verdensøkonomien skranter, er Ingeborg Haukerud optimist. I høst feiret hun 25-årsjubileum for Ingeborg Beslag & Låssystemer AS sammen med nærmere 30 ansatte og langt flere forretningsforbindelser.

Publisert

Ingeborg Haukerud er landets første kvinnelige låsesmedmester. Etter at hun gjorde seg fortjent til mesterbrevet i år 2000, er det skrevet mange spaltemeter om den nå 56 år gamle kvinnens suksess i det mannsdominerte låsesmedfaget.

Karrieren startet hun hos låsesmeden Lexow, og den fortsatte hos Assa, Assa Abloy og TrioVing. Videre jobbet hun et par år hos Lås og Prosjektservice på Eidsvoll, før hun startet for seg selv i 1998.

29 medarbeidere

– Jeg startet opp under enkle forhold hjemme på småbruket i Grisroa i Nord-Odal. Senere flyttet jeg inn i leide lokaler på Skarnes, og deretter på Kongsvinger. I 2003 samlokaliserte Ingeborg Beslag & Låssystemer (IBL) hele virksomheten på Jessheim, sier Ingeborg Haukerud. 

Lokalet som de holder til i ligger på et industriområde utenfor sentrum. 29 medarbeidere, inkludert sjefen selv, er sysselsatt i bedriften i dag. Det er mer enn en dobling på ti år. Låsesmedvirksomheten består av butikk, lager, system-, prosjekt- og serviceavdeling.

Må bli smartere

– Det var overveldende å se hvor mange som deltok da vi feiret 25-årsjubileet. Leverandører og kunder fylte opp både inne og ute. Det var servering, produktdemonstrasjoner, foredrag og taler. En stor dag, sier Haukerud.

IBL omsatte i fjor for 42,4 millioner kroner. Veksten fra året før var på mer enn 10 millioner kroner.

– Ingen ting kommer av seg selv. Det ligger veldig mye arbeid bak den summen. Målet for de kommende årene er imidlertid ikke mer vekst, men stabilitet og bedre resultater, sier hun – og legger til:

– Vi må bli smartere og optimalisere driften. Ikke fortsette i samme spor som før. Vi skal ut av gamle vaner og lage oss nye. Det er fullt mulig, samtidig som vi opprettholder arbeidsglede og kvalitet i alle ledd, sier hun.

Resultatet før skatt i fjor ble 772.000 kroner. Det var mer enn en halvering fra 2021. Årsaken er ifølge Haukerud sammensatt.

– Vekst innebærer flere ansatte og økte utgifter med opplæring og utstyr. Vi har også fått oss en påminnelse om at vi må bli flinkere til å vurdere risiko for å unngå tap, legger hun til.

Ingeborg Haukerud
Ingeborg Haukerud fikk dette maleriet av Thore Karoliussen, en av sine ansatte, da IBL feiret 25-årsjubileum i høst.

Prosjektavdeling

I motsetning til mange andre, har ikke Ingeborg Haukerud latt seg friste av de store kjedene som de siste årene har kjøpt opp en rekke enkeltstående låsesmedbedrifter. For å møte konkurransen fra de store kjedene, har IBL valgt å bygge opp sin egen prosjektavdeling.

– Jeg er glad for at vi satset på egen prosjektavdeling. Den har vært kostbar å bygge opp, og prosjektering ved anbudsarbeid innebærer bruk av mange arbeidstimer som vi ikke er garantert å få betalt for. Vi ser imidlertid at prosjektavdelingen samlet sett gir oss resultater. Ikke bare i form av omsetning knyttet til

konkrete prosjekter, men også fordi prosjektavdelingen bygger relasjoner som tilfører nye oppdrag. Et eksempel er ettermarkedet, sier Haukerud.

– Vi er blitt rå på å høste av arbeidet som prosjektavdelingen gjør, legger hun til.

Ingeborg Haukerud berømmer samtlige og roser måten alle drar lasset på sammen. Spesielt stolt er hun av innsatsen som firmaets tre lærlinger legger ned, og hvordan de øvrige medarbeiderne legger til rette for dem.

I løpet av de 25 årene IBL har eksistert, har utviklingen vært enorm. Digitalisering er et sentralt stikkord i så måte.

– For oss har det vært viktig å selge oss inn til elektroinstallatørene. Åtte av ti prosjekter vi involveres i inkluderer adgangskontroll, og kommer via elektrikere, sier hun.

Organisasjonsutvikling

Gründeren poengterer at hun er imponert over næringspolitikken i Ullensaker kommune. 

– Kommunen henter midler fra Innovasjon Norge for å kurse bedrifter som allerede driver bra. Det gjør de for å styrke de arbeidsplassene som allerede eksisterer, sier Haukerud.

I tiden som kommer vil IBL knytte til seg noen som er gode på organisasjonsutvikling.

– Som sagt trenger vi å effektivisere oss og tenke nytt. Vi vurderer å knytte til oss ekstern hjelp med det. Samtidig skal vi levere gode løsninger innen alle våre fagområder.

Et eksempel på nye markeder vi har hevdet oss i, er badeanlegg. Vi har levert både til Nannestad svømmehall og Jessheimbadet. Nå er vi i gang med Tøyenbadet i Oslo, sier Ingeborg Haukerud.

Powered by Labrador CMS