Sikkerheten for brannfolkene først

Bedre arbeidsmiljø for brannmannskaper og større sikkerhet for røykdykkere er viktigst når Gran tar i bruk fremtidens brannvesen

Publisert

Les også: Fremtidens brannvesen

- Brannfolkenes arbeidsmiljø veier tyngst hos oss. Derfor besluttet vi i fjor høst å ta i bruk den fremskutte enheten, opplyser brannsjef Arne Moksnes i Gran og Lunner brannvesen. I tillegg til arbeidsmiljøhensyn kommer den betydelige skadebegrensende effekten løsningen gir, legger han til.

Gran er sammen med Porsgrunn og Røros de første kommunene her i landet som tar i bruk fremskutte brannvesen.

- Vi kjøpte inn et mindre utrykningskjøretøy i midten av oktober i fjor. Foreløpig har vi mest erfaringer fra øvelser, men til gjengjeld har vi trent grundig for å lære oss bruken av bilen. Bare én gang hittil har den vært i bruk i forbindelse med en virkelig alarm. Også da viste den seg uhyre effektiv.

"

Senker temperaturen

- Denne brannbilens vanntank rommer bare 300 liter, og skjærslokkeren bruker 50 liter vann i minuttet. Høres ikke kapasiteten ut til å være altfor liten?

- Da må du huske på at én liter vann kan bli omdannet til hele 1700 liter vanndamp under slokking, sier Moksnes. Og om du ikke makter å ta all energien bort ved en større brann, senker du i alle fall temperaturen så mye at røykdykkerne kan gå langt tidligere inn i et brannobjekt. Kombinerer du dette med overtrykksvifte, gir du røykdykkerne atskillig bedre arbeidsforhold sammenliknet med tradisjonell slokkeinnsats.

Overtrykket som brannvifta skaper, gir røykdykkerne langt bedre sikt på brannstedet. Bedre sikt og lavere branntemperatur betyr i sum bedre arbeidsforhold for røykdykkerne. Men alt har selvsagt sin naturlige begrensning. Ikke minst er størrelsen på brannen avgjørende. Er huset overtent, er det for sent å sette inn den fremskutte enheten, sier Moksnes.

Egner seg for Gran

- Et slikt brannvesen er midt i blinken for Gran. Med tanke på den boligmassen vi har her, blant annet mye trehusbebyggelse, er dette virkelig et hendig verktøy. Dessuten har vi til tider begrenset mannskapsstyrke og vannforsyning. Likevel kan vi altså iverksette en fullverdig røykdykkerinnsats med bare to mann.

- Bilen har også en annen fin funksjon: Vanntanken kan etterfylles via en ekstern tank slik at du til enhver tid har full tank på skjærslokkerenheten. Vannet passerer gjennom en magnetventil som regulerer trykket. På denne måten kan du bruke skjærslokkeren tilnærmet ubegrenset.

Lite vannsøl

Hullet skjærslokkeren borer ut, blir svært lite, i omkrets omtrent som en blyant. Vannmengden som sprøytes gjennom etterpå, fordamper raskt. Resultatet er meget lite vannsøl og dermed færre ødelagte eiendeler.

- Dette er nyttige erfaringer vi fikk da vi rykket ut på den virkelige brannen, sier Moksnes.

Powered by Labrador CMS