0411_aktuellsikkerhet

Den svarte dagen

22. juli 2011 er datoen vi aldri glemmer. Det var da en av våre landsmenn realiserte sine forferdelige handlinger, som han nøye hadde planlagt - styrt av en totalt forvirret virkelighetsoppfatning.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Aktuell Sikkerhet 4/2011:

77 mennesker, åtte av dem i Regjeringskvartalet og 69 på Utøya, mistet livet i en av tidenes terrorhandlinger på europeisk jord. I akuttfasen herjet det totale kaos. I Regjeringskvartalet og området rundt, lå skadde mennesker blant glasskår og bygningsdeler. Noen av dem manglet kroppsdeler, og enkelte hadde fremmedlegemer i eller gjennom kroppen. Bildene vi har sett i media beskriver mer enn nok for at vi skal forstå hvor dramatisk og forferdelig det var.

Men det er noen bilder vi aldri har sett, og som heller aldri ble tatt. Dette er de bildene som festet seg til våre vekteres netthinner. Vekterne som jobbet i Oslo sentrum da det smalt, og som umiddelbart løp til åstedet.

Bransjen har grunn til å være stolte av innsatsen. Uniformerte vektere la nemlig ned et formidabelt førstehjelpsarbeid allerede før det offentliges helsepersonell kom. De tok ansvar, og hjalp en rekke skadde personer. Også etter at ambulansene, politiet og brannvesenet var på plass, var de en viktig del av innsatsstyrken i det katastrofe-rammede området. Politidirektør Øystein Mæland roser dem i denne utgaven av Aktuell Sikkerhet.

Selskapene, spesielt Securitas, har også fått betydelig anerkjennelse for sin frivillige deltakelse og innsats under de såkalte rosemarkeringene i etterkant. På Rådhusplassen i Oslo var Securitas alene representert med bortimot 200 uniformerte medarbeidere som bidro til ro og orden. Flere har uttrykt glede over at de fikk hjelpe til under seremoniene, og erkjenner samtidig at inntrykkene derfra fungerte som god medisin.

Likevel vil de groteske bildene som brente seg fast i vekternes minne, bli der for alltid. Derfor er det betryggende å høre at sikkerhetsselskapenes strenge og profesjonelle oppfølgingsregime blir fulgt også denne gangen.

Nå må 22. juli-kommisjonen og myndighetene for øvrig merke seg sikkerhetsbransjens delaktighet, allerede i sekundene etter bombeeksplosjonen og i de påfølgende ukene. Det forventes at de forstår viktigheten av også å la sikkerhetsselskapene få en formell rolle i samfunnets beredskapsarbeid. Dette må skje både på planleggingsstadiet, og når det skal øves på hvordan eventuelle angrep og kriser skal håndteres!

Se hva du kan lese om i Aktuell Sikkerhet 4/2011

"

Du kan laste ned hele bladet eller enkeltsider elektronisk her

eller bestille abonnement her.

"
Powered by Labrador CMS