Presser kriminelle inn i selskapene

- Vi har opplevd at kriminelle personer presses til å søke jobb i vaktselskaper, sier Trond Karlsen i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF).

Publisert

Dette kan for eksempel være personer som har opparbeidet en narkotikagjeld, og som deretter tvinges til å søke seg til et vaktselskap for å tilbakebetale det de skylder.

Organiserte kriminelle ser store muligheter i å ha en person plassert i et vaktselskap. For de store og seriøse selskapene med grundige ansettelsesrutiner er ikke dette noe stort problem, men det kan det være for mindre selskaper, mener Karlsen.

- Det skjer også at kriminelle selv lykkes i å etablere vaktselskap, til tross for at bransjens egen vaktbikkje Sikker Vakt stiller strenge vandelskrav til selskapets styre. Dette utgjør nok en større utfordring for sikkerhetsbransjen, for et slikt selskap kan selvsagt rekruttere sine egne folk som de vil.

Hvordan kontrollere

- NAF er i utgangspunktet for at vaktselskapene selv tar ansvaret for det de foretar seg, også når det gjelder rekruttering av folk. Vi mener det derfor også bør være selskapets ansvar å hente inn vandelsattest. Politiets rolle bør være å kontrollere at dette skjer forskriftsmessig. Lov om vaktvirksomhet står sentralt her, men det forutsetter at loven følges opp.

- Vi ser gjerne at både lovverket og politiets kontrollarbeid på dette feltet styrkes, understreker Karlsen.

Powered by Labrador CMS