Programleder Jens Christian Nørve (foran) med Jon Christian Elden, Hanne Kristin Rohde og Asbjørn Hansen som medhjelpere i Åsted Norge (foto: TV2).

– Bare politiet kan fjerne sladden

TV2-programmet Åsted Norge opplevde mandag kveld en tipsflom om uoppklarte kriminalsaker etter å ha vist fullt identifiserbare overvåkningsbilder. Datatilsynet minner om at det kun er politiet som kan ta ansvaret for slik offentliggjøring.

Publisert

– I Norge er terskelen for å kunne ta i bruk kameraovervåkning lav, men kravene til til hvordan opptakene håndteres er svært strenge, sier kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

– Det er med andre ord ikke lov til å gi fra seg opptak dersom den ansvarlige for filmingen ikke er helt sikker på at identifisering er umulig. Unntaket er til politiet, som da tar det hele og det fulle ansvaret videre, legger han til.

Under premieren på Åsted Norge mandag, ble sladden fjernet slik at 576.000 seere blant annet kunne gjøre seg bedre kjent med to menn som politiet mener har svindlet eldre damer. To av kvinnene har blitt frastjålet omtrent 40.000 kroner hver. Politiet har en sentral rolle som samarbeidspartner i programmet.

– Politiregisterloven åpner for at overvåkningsbilder kan vises usladdet dersom det kan bidra til oppklaring eller forhindre nye lovbrudd, sa advokat Jon Christian Elden under premieren.

Sammen med tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen og tidligere politiinspektør Hanne Kristin Rohde bidrar han med fagkompetanse i et fast panel som programleder Jens Christian Nørve støtter seg til. Sistnevnte har mange års bakgrunn som krim-journalist i TV2. Også politioverbetjent Morten Drægni har fast plass i studio under de direktesendte programmene.

– Når det gjelder det som ble vist på Åsted Norge, så er det et eksempel der politiet gjennom sine politifaglige vurderinger finner det tilrådelig å ta i bruk et slikt voldsomt maktmiddel som dette tross alt er. Det er blant annet viktig å vurdere om hensynet til etterforskningen står høyere enn det faktum at slike overvåkningsbilder vil forbli levende for allmennheten i all tid, sier Ove Skåra.

– Ut fra tipsflommen til Åsted Norge kan sikkert noen med overvåkningsanlegg bli fristet til å offentliggjøre bilder på egenhånd eller gjennom media. Men det er altså viktig å huske at all overlevering av overvåkningsmateriale som kan identifisere personer til andre enn politiet er ulovlig. Vurdering av om et opptak fremstår som anonymt, bør overlates til politiet fordi det er svært lett å tråkke feil. Hovedregelen er å ikke publisere opptak, men gi det til politiet, understreker han.

Powered by Labrador CMS