Sikkerhetskontroll flyplass

Første flyplass med røntgenskanning

Amsterdams flyplass Schipol tar i bruk kroppsskanning i sikkerhetskontrollen.

Publisert

Schipol er den første store lufthavnen som tar i bruk røntgenskanning i sikkerhetskontrollen på permanent basis. Formålet er å oppspore mulige metallgjenstander og eksplosiver gjemt under passasjerenes klær.

Harmløse radiobølger

Sikkerhetssystemet, som bruker ufarlige radiobølger for å vise bilder av de reisende fra topp til tå, er også tatt i bruk på andre flyplasser, men da bare som prøveprosjekt. Schipol er foreløpig eneste flyplass som tar teknologien i bruk på permanent basis.

Gjennom sikkerhetskontrollen på tre sekunder

Tre sekunder tar det for passasjerene å passere sikkerhetskontrollen. I tillegg unngår de reisende både å bli kroppsvisitert og bli gjennomsøkt av metalldetektorer. Av hensyn til personvernet blir de digitale bildene av passasjerene gransket av sikkerhetspersonell i et annet rom. Bildene blir slettet umiddelbart etter at passasjerene er gjennom kontrollen.

160 000 passasjerer pr. dag

Schipol håndterer ca. 160 000 reisende i rushtiden hver dag, og er Europas fjerde største. Ennå er røntgenskanningen frivillig for de reisende, men luftfartsmyndighetene håper å kunne ta teknologien i bruk på alle passasjerer, flybesetninger og bakkemannskap på lufthavnen.

En av verdens mest moderne flyplasser

Schipol er en av verdens mest moderne flyplasser, og den tilbyr allerede irisskanning for passasjerer som vil raskere gjennom passkontrollen.

Bekymring for stråling

Enkelte passasjerer vil ikke røntgenskannes, mer av frykt for at radiobølgene er helsefarlige enn av personvernhensyn, sier operasjonsleder Ad Rutten ved Schipol. Men alternativet, som er kroppsvisitering, er heller ikke særlig populært, legger Rutten til.(Reuters)

Powered by Labrador CMS