Overvåkingskamera
Overvåkingskamera

Kamera på inntog i private boliger

Kamera koblet til boligalarmen gir økt beskyttelse mot innbrudd. Nå blir tyvene avslørt på direkten.

Publisert

Kameraovervåking av boliger er nytt i Norge. Tidligere var slike kameraer forbeholdt næringsbygg og privatpersoner med spesielt høye krav til sikkerhet.

– Når alarmen går, aktiveres kameraet og sender bilder direkte til alarmsentralen. Da kan vi øyeblikkelig avgjøre om det er falsk alarm eller om vi skal varsle politi, brannvesen eller vekter, sier Jørn Dyfrin, alarmansvarlig i Securitas Direct.

Tyven blir sett, også i private hjem. Bildene sendes direkte til alarmsentralen. (Ill.foto: Securitas Direct).

Bildene beskyttes

Svenske boligeiere har brukt overvåkingskameraer i et års tid, og Securitas Direct mener de gir bedre beskyttelse mot innbrudd.

– Kameraet avslører umiddelbart om tyver forsøker å ta seg inn i huset. Bildene kan også identifisere innbruddstyven, og det virker avskrekkende, sier Dyfrin.

Bildene fra kameraet kan bare sees på alarmsentralen og slettes etter kort tid. Boligeierne får ikke tilgang til dem, men politiet kan få bildene hvis det har vært innbrudd.

Huseiere som bruker kamera til å overvåke huset sitt, må merke boligen tydelig slik at besøkende vet at det er kameraovervåket.

– Men kameraet tar bare bilder hvis alarmen går. Det er ingen konstant overvåking, understreker Dyfrin.

Lettere å avsløre falske alarmer

De fleste boligalarmer utløses på grunn av feil bruk. I mer enn 99 prosent av tilfellene er det verken gjort forsøk på innbrudd eller mistanke om brann.

– Det er oftest boligeierne selv eller venner og familie som utløser alarmen. Mange glemmer at de har satt på alarmen og blir overrasket av sirenen når de låser seg inn, sier Jørn Dyfrin, alarmansvarlig i Securitas Direct.

En annen feilkilde er gardiner som vifter forbi detektoren, fordi huseieren har glemt å lukke vinduet. I sjeldne tilfeller har boligalarmen gått på grunn av store humler eller edderkopper som spinner like foran alarmdetektoren. Dette skyldes ikke feil ved alarmen eller at den er for følsom, den skal reagere på bevegelse.

– I boliger med kamera knyttet til alarmen, går det raskt å avgjøre om det er grunn til bekymring, sier Jørn Dyfrin i Securitas Direct.

Kilde: Newswire/Elin Bjørnsson

Powered by Labrador CMS