Overvåkingskamera

Utesteder får refs for overvåkning

Data­tilsynet går ut mot det de mener er unødvendig over­våkning ved ute­steder i de store byene.

Publisert

På Rick's Cafe i Trond­heim blir du kamera­over­våket i det du tar deg en øl. De har nå fått på­legg om å ta ned ka­me­ra­er og skil­te ka­me­ra­ene bed­re, et­ter at Da­ta­til­sy­net av­dek­ket det de me­ner er unød­ven­dig over­våk­ning inne i ca­fe­lo­ka­lene.

- Vi kon­sta­te­rer at over­vå­king kry­per inn sta­dig fle­re ste­der, også det vi kal­ler for det of­fent­li­ge pau­se­rom­met. Her snak­ker vi om ste­der hvor folk øns­ker å være i ro og fred. De øns­ker å nyte sin kaf­fe, øl el­ler hva det skul­le være uten at det skal være over­vå­ket til en­hver tid, sier Leif Aanen­sen i Data­til­sy­net.

Flere titall kameraer

Etter å ha gjen­nom­ført kon­troll mot de tre ute­ste­de­ne Rick's Cafe i Trond­heim, Rock In og Smuget i Oslo, har Da­ta­til­sy­net av­dek­ket om­fat­ten­de over­våk­ning.

De tre ute­ste­de­ne har til­sammen 60 ka­me­ra­er i sine lo­ka­ler. Rick's bru­ker blant an­net så­kal­te dome-ka­me­ra­er med kup­pel, slik at det er umu­lig å se hvil­ken vei ka­me­ra­et pe­ker.

Da Da­ta­til­sy­net var på be­fa­ring, ble det også av­dek­ket et ka­me­ra som var skjult i noe som ligner en røyk­vars­ler inne på kjøk­ke­net. Det ble der­for stilt spørs­mål om ulov­lig over­våk­ning av an­sat­te.

Totalovervåkning

Mens Rick's i stor grad skal ha et­ter­kom­met Da­ta­til­sy­net, møt­te de tro­lig stør­re ut­ford­rin­ger hos Rock In i Oslo.

Her har Da­ta­til­sy­net re­agert kraf­tig på det de me­ner er nær to­tal­over­våk­ning. Rock In be­nyt­ter seg av dome-ka­me­ra, som kan kon­trol­le­res fra bak­rom­met.

- Det er en sy­ste­ma­tisk over­vå­king av gjes­te­ne. Det er helt klart det vi be­trak­ter som det mest al­vor­li­ge. Det er et stort pro­blem at man skal sit­te på et bak­rom og føl­ge med gjes­te­nes dis­po­si­sjo­ner. Vi tvi­ler ikke på at en­kel­te kan gjø­re noe galt, men det går en gren­se også her, sier Aane­sen.

Overvåkning bør ikke være eneste tiltak

Ar­gu­men­tet for ka­me­ra­over­våk­ning ved ute­ste­der er først og fremst at det er nød­ven­dig av sik­ker­hets­mes­si­ge år­sa­ker. Pen­ger og va­rer flyt­tes, samt at fle­re har svinn­problemer.

Så len­ge ute­ste­de­ne for­hol­der seg til sam­me stan­dard, er Da­ta­til­sy­net for­nøyd.

- Man kan godt over­vå­ke pas­se­rings­punk­ter hvor folk pas­se­rer inn og ut, men det å over­vå­ke lo­ka­let hvor de opp­hol­der seg har vi ikke noe sær­lig sans for, sier han.

Kilde: Utesteder får refs for overvåkning (Adressa.no)

"
Powered by Labrador CMS