Brannøvelse Furuheim bo- og aktivitetssenter Larvik 1

Automatisk brannslokking ved alle sykehjem

Alle sykehjem og omsorgsboliger med heldøgns tilsyn og pleie bør ha automatiske brannslokkingsanlegg, mener myndighetene.

Publisert

Anbefalingen kommer fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Statens bygningstekniske etat (BE), som har evaluert den tragiske brannen ved Sveio omsorgssenter 9. juni i år der to personer omkom.

Umulig å kontrollere brannen

- Det kan ikke forventes at helsepersonell skal være opplært og øvet i å håndtere en slik dramatisk situasjon som oppsto ved Sveio Omsorgssenter. Brannen hadde et raskt og dramatisk forløp. I løpet av ett til tre minutter var den helt ukontrollerbar. Bare et automatisk slokkeanlegg kunne ha begrenset, eller stoppet brannforløpet, heter det i evalueringsrapporten.Stasjonære automatske brannslokkingsanlegg DSB og BE anbefaler derfor at kravene om stasjonære automatiske slokkeanlegg i både nye og eksisterende sykehjem og omsorgsboliger med heldøgns pleie og tilsyn tydeliggjøres i sentrale forskrifter.

Mange vikarer og ekstravakter

Utviklingen i det kommunale helsevesen har ført til utstrakt bruk av ekstravakter og vikarer. Mange sykehjem og omsorgsboliger, med heldøgns pleie- og tilsyn, har trolig ikke et nødvendig antall opplært og øvet personale som med sekunders marginer kan håndtere en brann og evakuere pasienter. Ved Sveiobrannen klarte personalet å redde ut fire personer som var direkte truet, og samtidig alarmere brannvesenet, før situasjonen ble kritisk. Dette hadde neppe vært mulig om bare to ansatte hadde vært i bygget, slik bemanningen er i perioder om natten.

Beredskapsplaner i orden

Sveio kommunes beredskapsplaner for krisehåndtering ble iverksatt bare en time etter brannstart og ble gjennomført på en god måte. Evalueringen har likevel vist at kommunen, som eier av bygningene og Sveio Omsorgssenter som bruker, ikke har oppfylt lov- og forskriftspålagte krav på alle punkter. Noen avvik er påpekt av brannvesenet gjennom flere år. Enkelte er fulgt opp, men ikke alle. Det foreligger heller ikke tilstrekkelig dokumentasjon som viser at tekniske og organisatoriske tiltak er satt inn i et helhetlig internkontrollsystem hvor virksomheten selv skal identifisere og følge opp avvik.- Det kan tyde på at de ansvarlige i kommunen ikke har forstått hvor raskt en brann faktisk kan utvikle seg, heter det i rapporten. Det kan ikke sees bort fra at manglende oppfølging av enkelte avvik kan ha hatt en viss innvirkning på brannens omfang. Samtidig påpekes at heller ikke brannvesenet har fulgt opp med pålegg og reaksjoner overfor kommunen i forhold til enkelte gjentatte avvik som er registrert ved tilsyn på omsorgsentret. (dsb.no)

"
Powered by Labrador CMS