Kredittkort cb859233

Blåøyd holdning til id-tyveri

Årets offentlig­gjøring av skatte­lister er en drøm for profesjonelle id-tyver. Listene er svært enkle å misbruke, men Regjeringen gjør ingen ting med problemet.

Publisert

Årets fri­slipp av skat­te­lis­ter på inter­nett gjør det me­get en­kelt å las­te ned og mis­bru­ke sto­re meng­der skatte­opp­lys­nin­ger.

Vi burde tatt lær­dom av som­me­rens er­fa­rin­ger med lek­ka­sje av fød­sels­num­re og styr­ket per­son­ver­net, skri­ver André N. Klings­heim, stu­dent ved In­sti­tutt for in­for­ma­tikk ved Uni­ver­si­te­tet i Ber­gen, i Aften­pos­ten.

Fritt fram for id-tyver

I fjor var skatte­lis­te­ne til­gjen­ge­li­ge og søk­ba­re på inter­nett, men bare på Skatte­eta­tens nett­sider. Skat­te­eta­ten be­nyt­tet da en spe­si­ell sik­ker­hets­me­ka­nis­me for å hind­re au­to­ma­ti­ser­te søk gjen­nom lis­te­ne.

I år bruk­te hverken Skatte­eta­ten eller pres­sen den­ne me­ka­nis­men. Pres­sen har sta­dig skat­te­lis­te­ne lig­gen­de ute på in­ter­nett. Vei­en lig­ger der­for åpen for at per­so­ner med ba­sa­le program­utviklings­kunn­skaper kan dri­ve stor­stilt ned­las­ting og sor­te­ring av skat­te­opp­lys­nin­ger fra net­tet.

Profesjonelle tyver

Den enk­le til­gan­gen på skat­te­opp­lys­nin­ger blir pro­ble­ma­tisk når vi tar hen­syn til an­nen per­son­lig in­for­ma­sjon som er på av­veie på in­ter­nett, mener han.

En stor­stilt lek­ka­sje av fød­sels­num­re fra både te­le­ope­ra­tø­rer og det of­fent­li­ge ble av­dek­ket på sen­som­me­ren i år. Om­fan­get av lek­ka­sje­ne er uvisst, men sto­re de­ler av fol­ke­re­gis­te­ret kan være på av­veie.

Sam­ti­dig blir da­ta­kri­mi­na­li­te­ten i øken­de grad dre­vet av pro­fitt. Det ek­si­ste­rer nå en under­grunns­økonomi der per­son­lig in­for­ma­sjon om­set­tes.

Les mer: Skattetrøbbel på nett (Aftenposten)

"
Powered by Labrador CMS