Innbruddstyv cb551233

Bør bygge mer innbrudds­sikkert

De øst­europeiske ban­de­ne blir sta­dig prof­fe­re med sine inn­brudds­metoder. Det bør få kon­se­kven­ser for hvor­dan vi bygger mo­der­ne nærings­bygg.

Publisert

- Hvis det er en trend at tyver i større grad tar seg gjen­nom veg­ger og tak, bør det på­vir­ke hvor­dan vi kon­strue­rer næ­rings­bygg, sier Jan Hestås i entre­pre­nør­sel­ska­pet Kruse Smith til Fædre­lands­vennen etter nok et brekk mot en stor el-butikk på Sør­landet.

Lett­veg­ger gir lite mot­stand

Mens det tid­li­ge­re ble brukt be­tong i veg­ge­ne, byg­ges de fleste mo­der­ne nærings­bygg i dag med lette vegg­kon­struk­sjo­ner av tynne metall­plater med skum­plast i midten. Slike så­kal­te sand­wich­ele­men­ter er barne­mat for tyven, som ikke en gang trenger avan­sert ut­styr for å klippe dem opp.

- Sand­wich­ele­men­ter er gode på lyd­iso­lering og varme­iso­lering. I til­legg er pris­ele­men­tet viktig.

Må plan­leg­ges tid­lig

Ifølge Hestås leg­ger ikke entre­pre­nø­ren seg opp i hva slags ma­te­ria­le byg­ge­ne blir laget av. Han mener det må være opp til for­sik­rings­sel­ska­pe­ne å sette krav til hvor godt sikret nærings­bygg må være mot inn­brudd.

Arild Juell-Andersen, leder for Eiendom i for­sik­rings­sel­skapet If mener ut­byg­ge­re og ar­ki­tek­ter har et stort an­svar for å gi råd til for­ret­nin­ger når de skal velge bygge­ma­te­ria­le. Han mener det bør stil­les stren­ge­re krav til bygg med spe­si­elt tyveri­utsatte varer.

Bu­tik­ke­ne er ikke tjent med at det set­tes opp bygg som er innbrudds­utsatt. Det er vik­tig å velge bygge­konstruksjon ut fra be­ho­vet.

Grun­dig re­kog­no­se­ring

Inn­brud­de­ne er godt plan­lagt. Kjelt­rin­ge­ne tar seg inn i soner der alarmene ikke blir ut­løst, ifølge leder for etter­ret­ning hos Kripos, Ole Petter Ekhaugen. Han er svært over­ras­ket over hvor god kunn­skap bandene har til alarm- og sikker­hets­anlegg i norske bu­tik­ker.

- De har god kunn­skap om alar­me­ne, hvor­dan de fun­ge­rer og hvor­dan de skal unngå å ut­lø­se dem. I enkelte til­fel­ler kal­ku­le­rer de også med at alar­me­ne blir ut­løst, og be­reg­ner hvor lang tid de har på å gjen­nom­føre inn­brud­de­ne, sier Ek­hau­gen.

Mens tyvene stje­ler varer, har ban­den plas­sert ut vakt­poster som ob­ser­ve­re vei­ene til bu­tik­ken. Der­med kan vak­te­ne vars­le tyvene når po­li­ti­et og vakt­sel­skap er på vei. Brek­ke­ne gjen­nom­fø­res ofte på ste­der der po­li­ti­et har lang ut­ryk­nings­tid.

Kilde: Vil bygge mer innbruddssikkert (Fædrelandsvennen)

og: Slik jobber bandene (Fædrelandsvennen)

"
Powered by Labrador CMS