Flatskjerm cb849086

Brannfarlige flatskjermer

En liten kabel kan redusere faren for brann i tv-en.

Publisert

Post- og Te­le­til­sy­net (PT) har re­gist­rert fle­re til­løp til brann når en flat­skjerm-tv har vært kop­let til et ka­bel-tv-nett og det sam­ti­dig har opp­stått jord­feil i el-net­tet.

- Flat­skjer­mer har en litt an­nen tek­no­lo­gi enn de tra­di­sjo­nel­le TV-ene, og med det nor­ske strøm­net­tet kan det opp­stå brann i flat­skjerm-TV, sier Eli­sa­beth Aar­sæt­her, in­for­ma­sjons­di­rek­tør i PT.

For å hind­re det­te, har PT end­ret for­skrif­te­ne om el-sik­ker­het. Kjø­per du en flat­skjerm i dag, skal du også kjø­pe med et så­kalt gal­va­nisk skille. Dette er et en­kelt sik­ker­hets­ut­styr, som of­test en liten kabel eller plugg, som du fes­ter i antenne­punktet i veg­gen. Der­et­ter fes­ter du an­ten­ne­led­nin­gen fra tv-en inn i den­ne. Den­ne ka­be­len eller plug­gen er sel­ge­ren i dag på­lagt å selge til deg, etter­som den ikke føl­ger med tv-en.

- Er du usik­ker om flat­skjerm-tv-en din er sik­ret, bør du sjek­ke om du har plas­sert et gal­va­nisk skil­le i an­ten­ne­kon­tak­ten i veg­gen. Det­te er et gan­ske nytt re­gel­verk, så hvis du kjøp­te tv-en før som­me­ren, er det en stor sjan­se for at du ikke har det, sier Aar­sæt­her.

Aar­sæt­her opp­ford­rer alle med flat­skjerm-tv å skaffe seg slik brann­sik­ring. Et gal­va­nisk skil­le kos­ter fra hundre­lap­pen, og er der­med en bil­lig for­sik­ring mot brann.

Kilde: Brannfarlige flatskjermer (Vi i Villa)

"
Powered by Labrador CMS