Hacker lite cbox

Datamoro med bismak

Er du blant dem som las­ter ned musikk fra internett eller sen­der gøyale videoer til ka­me­ra­ten? Trå varsomt! Dette er en po­pu­lær svin­del­metode blant or­ga­ni­ser­te kri­mi­nel­le.

Publisert

Det fin­nes en rekke kri­mi­nel­le hac­ke­re som be­visst er ute et­ter kreditt­kort­infor­ma­sjon. Ved å sende inn en såkalt «tro­jansk hest», for eks­em­pel via en jobb­søker­side, via ned­las­ting av mu­sikk­va­re eller via mor­som­me og pus­si­ge vi­deo­snut­ter som folk sen­der til hver­andre, får de ut all in­for­ma­sjo­nen på pc-en, in­klu­dert pass­ord.

Såkalte «tastatur­loggere» får med seg hvert tas­te­trykk du gjør og tar av­trykk av alle skjerm­bil­de­ne dine. Slik får de for eks­em­pel til­gang til ditt kre­ditt­kort­num­mer.

Bryter seg inn i bedrifter

Data­sik­ker­hets­eks­pert Trond Lyngbø, dag­lig le­der i Mesterweb, me­ner nordmenn bare har sett be­gyn­nel­sen på den­ne ty­pen svin­del.

Hac­ker­ne kan også bru­ke an­sat­tes hjem­me-pc som dør­åp­ner for å stje­le in­for­ma­sjon om be­drif­ten de job­ber i. Også den­ne ty­pen da­ta­kri­mi­na­li­tet er bare sin spe­de be­gyn­nel­se, iføl­ge Lyng­bø.

Han sy­nes at be­drif­ter i skrem­men­de grad neg­li­sje­rer it-sik­ker­he­ten og kom­pe­tan­sen til an­sat­te som har kobling mel­lom jobb og hjem­me-pc.

Legger skylden på uskyldige

En sær­lig slu form for kri­mi­na­li­tet er å bru­ke and­res pc-er for å skju­le sine spor.

Kri­mi­nel­le har i øken­de grad fun­net ut hvor lønn­somt det kan være å in­stal­le­re pro­gram­mer som gjør at de kan fjernbruke and­res pc-er.

Hvis de be­går kri­mi­na­li­tet på net­tet, og det­te blir spo­ret til en spe­si­ell pc, så spo­res det ikke til for­bry­te­ren, men til et til­fel­dig of­fer.

Ikke uskyldige guttunger

Lyngbø under­streker at hac­ker­ne ikke er en un­der­lig liten gruppe ame­ri­kan­ske ten­årin­ger med fritids­pro­ble­mer.

Mange er pro­fe­sjo­nel­le og vel­or­ga­ni­ser­te kri­mi­nel­le og jobber høyst målrettet ut fra økonomiske motiver.

Kil­de: Slik blir du lurt på nett (NA24 Konsulentguiden)

"
Powered by Labrador CMS